Oväder, storm?

Vad handlar livet om? Jag är 82 år gammal, och vet inte. Förstår inte, allra minst förstår jag att jag förmodligen snart ska dö. Snart? Hur långt är ett snöre? Ingen har ett vettigt svar på frågan. Det enda jag vet är att jag inte vet någonting.

Jag vill inte dö. Inte än. Inte ens snart. Men jag vill heller inte bli någon som inte förmår någonting, bara ligger där i en säng och inte vet vad som är upp eller ner. Om det blir så, då vill jag dö, fort.

Just nu är det ”bara” knäna som strejkar. Jag kan fortfarande gå, men bara långsamt. Ännu något jag måste lära mig. Har aldrig gått långsamt i livet, snarare tvärtom.

Trodde ett tag att jag planerat in besök här och mitt besök där – idag visar det sig att inget blir av. Har länge hävdat att det där med att planera bara är att glömma – idag visade det sig att det är så. Karins besök efter midsommar (från Danmark) blir inte av, hon bröt benet för någon vecka sedan. Nu tror vi att hon kommer alldeles i slutet av juli i stället en vecka. Och vännen jag skulle träffat i Knivsta kommer över huvud taget inte till Sverige, ledsamheter med släkten. Så, jag, sonen och hans särbo har hela juli för oss själva, om vi vill.

En hare springer förbi på vägen. Djurlivet hittills idag, men än är klockan bara nio. Mitt te kallnar i muggen, gröten är uppäten och disken ligger färdig för disk i diskhon. Sol, vind och moln. Blombladen faller sakta från midsommarblomstren på köksbordet. Längre fram på dagen blir det en färd in till Norrtälje, behöver handla. Min planeringshorisont.

Fasantuppen spatserar över vägen när jag kommer tillbaka. Förfärligt många människor överallt, men jag fick gjort det jag skulle. Alla utsorterade glasburkar är lämnade, några böcker till omloppshyllan (och två andra fick följa med hem), kyl och frys påfyllda. Idag kostade färskpotatisen bara 8 kronor per kg, så jag fick förstås lov att köpa, även om jag har. Rickard Juhlins alkoholfria bubbel ligger i kylen, godare än många med alkohol i. Småflaskor med nubbe sedan i påskas, vitt vin, gin och tyvärr inte Marezzo, men torr italiensk vermouth. Vet inte varför jag inte gillar Noilly Prat… Cola och Sprite, alkoholfri öl, vi klarar oss i helgen.

Kanske gör jag lite gubbröra, vi har kallrökt lax, hårdkokta ägg, räkor om vi vill, renskavsgryta med egenplockad svamp eller fläskfilé med champinjoner – mina gäster kommer sen midsommaraftons eftermiddag, eftersom Anders jobbar… Jag hämtar i Norrtälje.

Mobilens väderspåmänniska (?) säger oväder på väg, storm onsdag. Just nu blåser det så att jag fällde ihop parasollet på altanen och gick in. Solen gömmer sig och kommer fram, molnen är stora. Klockan är bara kvart över tre.

Hade tänkt plocka ännu en bukett blommor på ängen längs vägen ut från gården, men där var nyslaget. Och lupinerna en bit bort var på väg att vissna. Vet att det finns stora fina prästkragar bortanför hjorthägnet, kanske åker jag dit en vända i morgon och kollar. De får dock stå ute på trappen (i den eventuella stormen), eftersom de luktar illa. Gör vanliga mindre prästkragar det också? I fjol plockade jag, och tog in – och tog ut. Minns inte att det var så när jag var liten.

Onsdagsmorgonen är blåsig, men knappast storm. Den kanske kommer. Jag ser framför mig en dag med läsning, kanske något skrivande, möjligen litet städande också. Lite. Nu är klockan nio och min frukost avklarad. Middag idag blir något ur frysen.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oväder, storm?

  1. Jack skriver:

    Fina, varma, tänkande människa. Du är.

    Du är fortfarande här.

    Och med dig får läsare som jag, påminnelser om att öppna ögonen, se detaljer, se helheter, och en paus och energi att för att komma ner från de höga hästarna.

    Jag är: Tacksam att få följa dina funderingar.

    Men; Jag har inget svar på din första fråga.

    En kort berättelse: För mig fick “allt” en mening när jag bejakade det spirituella i mig och min förbindelse med Hashem (Gud). Mycket ångest rann även av mig när jag bytte ut kaffe mot/till grönt japanskt Sencha-te, slutade med cigaretter och alkohol, och blev nyfiken på vad den kommande Robotvärlden kan ge oss – och mig.

    Jag är; Superledsen för att ha tagit bort glädjen i/av att vi skulle ses i sommar.
    Tacksam för att du inte blev arg, besviken och allt vad folk blir nuförtiden. Istället skänkte du stöd och gnista. Fantastiskt. Fantastisk. Du är.

    Kortare sagt; Tack för att du finns, Margareta, som ett ljus, som ett bevis på att ännu lever boken, ännu lever civilisationen, ännu finns det värderingar och godhet.

    • Jack

    Gillad av 1 person

    • beskrivarblogg skriver:

      Jack, jag är också tacksam över att du finns, som min vän, som min läsare och en värme och uppmuntran när resten ibland inte är vare sig varmt eller fint. Fortsätt, hitta din livsglädje och ditt fokus, gör det du ska – och låt bli resten… Jag har vare sig hittat Hashem – berätta gärna mera – eller övergett alkohol, rökandet slutade jag med för många år sedan. Glad att du finner kraft, värmd av dina goda ord. Margareta

      Gilla

Lämna en kommentar