>"Känner du Johan Jansson…"?

>

Nej, han bor inte på Söder, är inte bror till Fia, men lite vindögd är han nog.

Eller var, rimligen är han död sedan länge. Jag tror att han bodde någonstans i Västmanland, eftersom jag köpt bilden av honom där på en auktion. Jag vet inte när tavlan är gjord, men den är gammal – baksidan består av plankor, därmed före masonitens tillblivelse. På baksidan är skrivet med sirlig handstil

”Du Johan Jansson gamle hedersbror!
Jag nu ditt konterfej har ritadt,
Till minne åt dig sjelf och åt din Mor,
Som mången sömnlös natt för dig har setadt,
Då du långt bort i vida verlden for,
Till Mexico, Niagara, Columbia och Kalifornien.
Ifall du skulle komma hem igen
Så har du här ett minne af din gamle
Barndomsvän.”

Signaturen tolkar jag som ”J.E. Butén”.

Det är en tung tavla, och stor, omsorgsfullt inramad med passe partout och allt – och den fyller mig med ömhet.

Jag undrar om den här resenären någonsin kom hem till sin mor och sin barndomsvän – jag fantiserar om hans liv där borta i ”vida verlden” eller därhemma i Västmanland, Sverige, någon gång före förra sekelskiftet. Och jag undrar om hans mor sov gott om nätterna eller om hon fortsatte att vara sömnlös?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till >"Känner du Johan Jansson…"?

 1. lenaikista skriver:

  Hej! Håller på att läsa din blogg, som jag tycker mycket om. Liksom Bodil Malmsten, som jag länge följde, även om hon tonat ner bloggandet numera.

  Roade mig med att googla J E Butén och hittade detta:

  Klicka för att komma åt Reformf%C3%B6reningen.pdf


  Johan Jansson fanns där inte, o är ju lite knepigare att googla – KAN finnas fler. 😉

  • beskrivarblogg skriver:

   Vad roligt att du gillar min blogg – och att du googlade JE Butén – kanske är han Johan Janssons vän som ritade porträttet – vet inte vad målare innebär i det här sammanhanget, kanske målade han hus! Tack för att du gladde mig med detta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s