Hävligt?

Jag tror mamma håller på och tar sig ut ur något gömsle i min hjärna. Hon vill göra sig hörd. Hennes ord och uttryck kommer till mig.

Häromdagen fyllde en av syrrorna på med ”blind höna finner också ett korn”. Förra veckan kom jag ihåg ”nog föder gud höken”. I natt vakendrömde jag ett ord som jag veterligen aldrig sett i skrift, ”hävligt”. I drömmen var något hävligt, vad minns jag inte, och det innebar att det var hyfsat OK, gick an, fick väl gå. Ungefär.

Nu är det så att jag faktiskt inte vet om det här ordet existerar, ens i dalmål. Hävligt. Kära systrar – och alla ni andra – berätta om det gör det eller om det bara finns i min dröm.

Dessutom är det ju intressant att fundera över om det finns något samband mellan de här tre fragmentariska minnena – och mig idag. Oavsett om ordet ”hävligt” finns i andras världar eller inte så finns det nu i min, som är just hävlig.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hävligt?

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Visst finns det! Enl Sv. Akad. ordlista är det ”prov.” och betyder ”bra, utmärkt”. I min mentala ordlista som nog är lik din betyder det ung. ”hyfsad, ganska bra”.
  Det ordet har jag nog inte heller tänkt på på många år! Kul! Släpp ut morsan så kanske det dyker upp fler roligheter!
  Kram, B.

 2. Karin skriver:

  Jodå, det finns och användes flitigt i min familj! Särskilt farmor, som för det mesta inte mådde så hävligt eller när hon var ute i skogen var det som allra mest hävligt med bär och när hon fick beröm för maten svarade hon blygsamt att det var väl hävligt. Med den tidens betygsskala skulle jag tro att det motsvarar B+ eller Ba. Inte jättebra, men godkänt och kanske lite, lite till.

  • beskrivarblogg skriver:

   Ungefär som jag och syster min tänker då – och du är det tidens betygsskala du använder när du pratar om B+!? Heter det inte något annat idag – skit samma! Kul att ha kontakten med dig!

   • esther andersson skriver:

    Jag skulle säga det i betydelsen, ”det duger, det går an” eller ”du är inte så dum du heller”, om jag befinner mig i Norrbotten. Där användes det flitigt av de som talade Kalix och Överkalixdialekterna. Om man har språkkänsla så gör det sig mera gällande i negerande form. Det känns starkare om man säger t ex ”det där var inte så hävligt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s