PURRR

Prokrastinera – häromveckan kom jag inte ihåg vad det betydde – jag borde ha vetat att det handlar om att ”skjuta upp”, bra artikel på

http://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrastinering.

Ibland kan uppskjutandet vara sunt och rimligt, ibland inte. Psykologiskt används tydligen termen inom den kognitiva beteendeterapin.

Jag  kopierar in slutet på artikeln här:

Inom KBT observerar man vilka känslor och tankar som kan föranleda impulsen att fördröja, och tränar på att ändra tankemönstret kring det aktuella beteendet. Några exempel på steg att träna på är:[3]

Värderingar
Att formulera högre mål och vad som är viktigt i livet för att uppnå långsiktig tillfredsställelse. Skriv ned vilka aktiviteter du vill prioritera, och varför.
Planering
Att bryta ned mål och stora aktiviteter i mindre aktiviteter, att prioritera dem baserat på hur viktiga de är snarare än hur brådskande de är, att identifiera deadlines, att planera in aktiviteterna i att-göra-listor och i sin kalender. I synnerhet bör första steget planeras. Planera i slutet av veckan vad som ska göras nästa vecka, på kvällen vad som ska göras dagen därpå, eller före en rast vad som ska göras efter rasten, och hur länge. Även pauser och belönande aktiviteter kan planeras in.
The ”first-things-first question”
Att ständigt ställa sig frågan vilken aktivitet som är viktigast.
”Femminutersmetoden”
En arbetsuppgift som känns oöverstiglig och ångestframkallande kan bli överkomlig om man planerar att enbart ägna sig åt den en begränsad tid, och att då enbart göra uppgiftens första steg. En timer är ett användbart hjälpmedel för att tidsbegränsa aktiviteter. På så sätt kan man växla med lättare arbetsuppgift utan att riskera att man fastnar i dem. En timer kan också begränsa perfektionism.
”Do-it-now”
Så snart tillfälle ges, ge dig själv verbala instruktioner att omedelbart påbörja den planerade uppgiften. Träna på att säga ”Nu!” till dig själv och att agera direkt. Det kan gälla att ta sig an nästa punkt i planeringslistan, att kliva upp omedelbart när väckarklockan ringer, eller att byta aktivitet när en timer ringer.
Utvärdering
Att under vissa perioder föra journal över sin tidsanvändning, prioritering, uppmärksamhet och uppfyllelse av planer, att analysera i vilka situationer och miljöer och vid vilka tankar prokrastinering uppstår, samt att testa motåtgärder. Att redovisa för någon hur väl planerna uppfylles.
Utveckling av strategier att hantera impulsen
Ett exempel på metod för detta är PURRR-metoden

  • P=Pause: Stanna upp och fördröj impulsen att göra något mindre viktigt en stund.
  • U=Utilize: Utnyttja din förmåga att stå emot impulsen.
  • R=Reflect: Reflektera över hur du kände dig och tänkte när impulsen kom.
  • R=Reason: Analysera ditt tankemönster.
  • R=Respond: Planera den aktivitet som skall göras och ge dig själv verbala instruktioner.
  • R=Revision: Anpassa din strategi för att ytterligare förbättra den. //
Valborgs-purrr på er allihop, i synnerhet mig!

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till PURRR

  1. Karin skriver:

    Jo, det där med att skjuta upp saker… visst gör man det lite för mycket. Men man kan överlista sina prokrastineringstendenser och låta dem jobba åt sig: http://www.karinenglund.com/2011/02/uppskjut-till-morgondagen/ Där finns också länkar till tips från olika håll, som till exempel Alanna Klapps råd: Keep a log, eat a frog and write a blog. Eller Sara Lambert om vikten av att ha en läs- och skrivkompis som pushar och tjatar.

    Fast skulle man vara så lyckligt lottad att man kan bestämma själv vad man ska göra och i vilken ordning är mitt råd alltid: Ta det roligaste först. Sedan det roligaste av det som är kvar att göra. Osv.

    Glad Valborg från Fnattan!

    Gilla

    • beskrivarblogg skriver:

      Fnattan – jag önskar att jag oftare kom ihåg det där med att ta det roligaste först etc – men ska också kolla Alanna Klapp och Sara Lambert – båda verkar värda att bekanta sig med! Glad Valborg själv, och tack för läsningen!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s