Skrivartips, fritt från 1av3.se

Tips för skrivare: stänga in sig för skrivro, låta någon annan läsa (=”kill your darlings”) och det tredje nödvändiga för försäljningssuccé, stuns. Hur man nu definierar och fixar det!

Jag låter numera lite försiktigt andra läsa mina texter, inte alla men de flesta. Några dödade älsklingar har jag ännu inte erfarit – men vet ju att jag har en del ovanor: t ex att sätta citationstecken runt ord för att betona dem på något sätt, att avsluta meningar med tre punkter – för att låta meningen rinna ut i tomma intet, skriver förmodligen också ordet ”ju” alltför ofta. Sådant tror jag att andra läsare ser bättre än jag själv.

Stuns, vad är det? Ord som flödar i en attraktiv rytm, händelser som fängslar, miljöer som lockar? Hur definierar Wikipedia ”stuns”? Hittade Synonymer.se som säger så här:

stuns
(vard.) snits, kläm, fart, sprätt, snärt, kraft, sting, studs

Jaha. Inte så lätt att åstadkomma. Men säkert behövs något åt det hållet för att andra än författaren själv ska vilja läsa. Kanske kan man träna upp stunsmusklerna, eller ersätta stunsen med något annat lockande?

Jag tror på att skriva mycket, att inte bedöma det skrivna förrän efter ett par veckor åtminstone, och som sagt – låta någon annan, pålitligt kritisk person läsa. Och kanske ta till sig de synpunkter man får!

Ett tecken på min rädsla för att låta andra läsa det jag skriver är att varken min fd man, min fd kärbo, eller mina barn och barnbarn läser min blogg eller texterna på 1av3.se. De har inte bett att få läsa, och jag har inte bjudit in dem. De vet att jag skriver, men vad det innebär har de inte varit nyfikna på. De enda jag aktivt har bjudit in är bästa vännen (som ännu inte kommenterat något, men läst) och min yngsta syster, som läser varje dag och ofta tycker till.

Så, ännu är jag lite småfeg och sårbar inför uppfattningar om det jag skriver – jag tar glatt till mig positiva omdömen, men skulle nog bli nedslagen av negativa. Hur skaffar man sig ett tåligare skrivarskinn, som kan titta på negativ kritik och kanske hitta något bra i den, inte enbart något att försvara sig mot? Kan man härda sig? Kan jag härda mig? Ska jag härda mig?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skrivartips, fritt från 1av3.se

 1. Nada Bajagic skriver:

  Hej kara moster,
  Du skriver fint!!
  Sjalv sa ska jag ga pa creative writing course ikvall. Wish me luck!! Planen ar att jag vill satta upp en Food blog 🙂
  Puss puss

  • beskrivarblogg skriver:

   Älskade systerdotter – tack för din kommentar! Och ha så kul på din creative writing course i kväll – och med din blogg som jag med glädje ska läsa! Heja, vi skrivande släktingar!!!

  • beskrivarblogg skriver:

   Trodde att jag svarade men jag lyckades enbart dubbla din kommentar, kära Nada. Jag ville tacka dig för läsning och kommentar och önska dig lycka till med din creative writing och din blogg – jag kommer att läsa och kanske t o m laga din mat!!! Kram M

 2. Nada Bajagic skriver:

  Tack moster :o)
  Det var en valdigt givande kurs. Kvallens topic var Love. Nasta gang sa ska vi skriva om sommar. Sa nu ska jag trana upp mig innan jag satter up min Food blog.
  Puss pa dig.

  • beskrivarblogg skriver:

   Härligt, att du skriver och gillar det. Jag tycker det är roligt om du även i fortsättningen talar om vad du tycker och vad du skriver om. Kram på dig/moster

 3. Nada Bajagic skriver:

  Det ska jag. Puss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s