En god dag

En envis liten fluga försökte väcka mig och lyckades till slut. Klockan var halv 5 på morgonen. Jag somnade visserligen om, men jagade flugan halvsovande tills jag gav upp och steg ur sängen vid 8-tiden. Nu sitter jag ute i skuggan på altanen. Det är kväll och jag lyssnar till skatungarnas skrikiga vädjanden till matförsörjaren som letar i min gräsmatta. Den som skriker högst och vinglar ostadigast på stängslet mot vägen får mat först – och mest?

Min syster och jag gick till sjön och badade före lunch. 25 grader i vattnet, inte ens jag tyckte det var kallt! Sedan bjöd syrran på ungsbakad lax med färskpotatis och färsk broccoli. Och därefter en biltur till Lännaby kyrka, som lär ha anor från 1300-talet, möjligen 1400, mycket gammal och mycket vacker kyrka med en intressant kyrkogård runt om. Namn från många nationaliteter, vackra både nya och gamla gravar, Roslags-natur och Länna Kyrksjö alldeles nedanför. Länna betyder landning, landstigning – här kom man iland om man färdades med båt längs leden ut och in från Östersjön (som man än idag lär kunna paddla även om det kanske är lite lågt vatten här och där). En trevligt turistig eftermiddag och ett härligt besök av älskad syster.

Jag läste Karin Englunds blogg i morse, och lärde mig att färskpotatis i Horndal heter bråjopp – det hade jag ingen aning om trots att jag också är ”rumpkulla”. Jopp kan jag härleda till jordpäron, det minns jag. Kolla Karins blogg om ni vill veta mera om vad som är vad var när det gäller potatis på sommaren! Eller något annat, Karin spänner över ett brett register, http://www.karinenglund.com!

När jag kollade antalet visningar på min egen blogg igår tappade jag hakan – 77 visningar, det högsta hittills under en dag! Jag får väl fortsätta nämna böcker och författare – det kanske är det som gör bloggläsare nyfikna. Idag har jag inte hunnit läsa just någonting – men syster min pratade om en bok som gjorde mig nyfiken: ”Jorden vi ärvde” av Björn af Kleen – en bok om adeln idag.

Jag har också just läst ut ”Casanovas kvinna” av Åsa Hellberg, ”en sann historia” om en man, hans sexmissbruk och hans kvinna, Åsa. En bra bok. Åsa har för övrigt också en bra blogg, hellbergcoaching.blogspot.com.

Däremot tycker jag nog att Bodil Malmsten idag i sin blogg http://www.finistere.se är lite väl snorkig när hon hävdar att Roberto Bolaño skulle vända sig i sin grav i Spanien om han visste att Isabel Allende från samma Chile som han ska få HC Andersen-priset om 500 000 danska kronor. Ingen av dem gillar tydligen Allende, rubriken på inlägget är ”Kategori litteratur och olitteratur”… Jag får skriva upp Bolaño på läslistan, något är översatt till engelska, vet inte om till svenska.

Nu har jag väl täckt dagens författar- och bokrefererande – att jag har Jan-Erik Ullströms ”Vägen till Umbria” på lut vet ni ju redan.

Höll på att glömma, jag har ju varit och kelat med min lilla svarta katt också, Minsann! Så söt, och så svart och så liten, med vassa klor som fungerar som klätterskor när hon tar sig uppför sängöverkastet och hamnar i sängen – lååångt ovanför golvet. Då hoppar Tjejen, husets lilla nystan till hund och reservmorsa till kattungarna, upp i sängen, tar Minsann försiktigt i munnen (hon har lärt sig av kattmamman hur man gör) och hoppar sakta (hon kan hoppa sakta) ner på golvet! Och lämnar tillbaka kattungen till mamman.

En syn som kan få vem som helst att glömma att det finns något som heter bekymmer! Dessutom får jag frampå höstkanten överta fyra bokhyllor av en vän som ska flytta, precis vad jag behöver till alla mina böcker! Sammantaget så här långt alltså – en god dag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En god dag

 1. Karin skriver:

  Fin dag du haft och underbart med dina samspelta fyrbenta kamrater! Jag saknar vår kriminella katt Alexander alltsomoftast. Han som var usel på att jaga möss, men desto snabbare att snappa åt sig fågelungar.

  Och tack och bock för vänliga ord om bloggen!

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för läs och kommentar, jag ser fram emot att få ta hem den där lilla svarta – jag hade en katt som följde med huset där utanför Sala, Majsan, men hon dog för ett år sedan, efter att ha blivit biten av sonens numera tillbaka till kenneln lämnade hund. Nu är det dags för en ny liten katt, Minsann! Jag skrattade åt min kluriga (?) hjärna, från Majsan – via Maj/My till Min-sann….

 2. Åsa Hellberg skriver:

  Tack för kommentaren om min bok:)

  Kram Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s