Dance, dance only with me

Just nu lyssnar jag till Monica Z och hennes lite trötta och slitna röst i ”Dance, dance only with me” ur ”Varsamt”. Jag är på melankoliskt humör idag, bryr mig inte om varför. Just nu sover Minsann bredvid mig på en bokkartong, och hundarna är lugna och förmodligen uttråkade på andra sidan sovrumsdörren. Inget som hindrar mig från att skriva alltså. Jag har varit inne i Norrtälje, på banken och biblioteket och ICA och systemet. Böcker, mat och vin och pengar att handla för, det nödvändiga i livet …

Fick ett sms från Kreta som talade om att du har det gott i solen och värmen. Det behöver du, jag vet att du är orolig för den röntgen du ska göra i oktober. Det är jag också. Jag kunde med gott hjärta skicka svar att det gjorde mig gott att veta att du har det bra.

Har försökt läsa lite, men tröttnade. Vet inte riktigt vad som skulle fängsla mig för ögonblicket. Tvätten från igår var hyfsat torr idag innan det kom en liten regnskur. Jag borde torka alla golv, de är hundleriga, men ids inte.

Ska i stället försöka låtsas, igen, att det är november och att jag ska skriva de där 1667,5 orden idag – hur ser ett halvt ord ut? Många ord skulle se likadana ut, halva, undrar om det är självklart nästa dag vilket ord som åsyftades? Eller om det kanske blir roligare om det halva ordet får en alldeles ny inriktning när det blir helt och utskrivet? Vad skulle hända om jag lät datorn mixa en massa ord – ungefär som bloggen gör, när den talar om vilka ord som är mest sökta – och kommer fram till konstigheter som jag inte känner igen. Eller har glömt.

”Kvinna i 70-årsåldern” är ord som dök upp i huvudet på mig under bilturen från Norrtälje (har lånat vännens bil samtidigt med hundarna). Det är jag, och det har jag förbaskat svårt att begripa. Min kusin fyller 70 år idag, kanske är det därför jag håller på med det här. Vi har levt våra liv, på de sätt vi har. Olika. Hennes föräldrar blev aldrig 70, inte hennes tvillingbror heller, och inte min pappa. Och inte min syster.

Nästa musik i mina öron är ”Forever young” med Rod Stewart – ibland är den sk slumpen rolig!

Just nu skulle jag vilja läsa och uppslukas av en riktigt romantisk skitbok, välskriven och korrekturläst – men inte nödvändigtvis särdeles litterär. Jag har massor av böcker omkring mig och törs hävda att jag läst de flesta, men kanske kan jag ta en Olivia Goldsmith och läsa om den, på engelska. Hon skrev bra, tycker jag, underhållning, snärtigt och roande och lite bitchy emellanåt. Tror mig ha sett någonstans att hon är död.

Det är kallt i huset idag, dags att elda i min nyklemade vedspis i köket och kanske åtminstone bära in oljeelementet i vardagsrummet, men jag vägrar att sätta på något element ännu. Det är bara september! Tjockare täcke kan jag ju ta fram, flanellakanen spar jag till kallaste vintern. Med Minsann i sängen blir jag varm under ett annat täcke, även när sängen bredvid mig är tom. Det är just nu svårt att tänka sig in i att jag om drygt en vecka är i värmen, och solen, jag också.

Jag fick en komplimang för mitt skrivande i morse – Svenarne på 1av3.se sade att han kommer att tänka på Bang, Barbro Alving, när han läser mina texter. Jag blev glad. Bang var en särdeles bra skribent, och, tror jag, en kvinna som gick sina egna vägar. Hennes dotter Ruffa skrev bestämt en bok häromåret om sin mamma, den ska läggas till bibliotekslistan.

Är det så här obegripligt för oss alla, att livet till större delen är levt? Att framtiden är kort och dåtiden betydligt längre. Och vet alla vad de ska göra med denna insikt? Omfatta den, javisst, men hur då? ”Hänga in galgen” – dvs le fast du helst vill gråta eller i alla fall inte le – och se ut som att det där med död och förintelse är något jag ska ägna mig åt en annan gång. Senare.

Någon påminde nyss om att Steve Jobs tydligen i något tal har påpekat att döden är det effektivaste han vet när det gäller att få oss att göra det vi ska/vill/önskedrömmer om. Ställt emot döden är ingenting värre eller slutgiltigare – det som kan hända om vi vågar göra det där svåra, otänkbara, kanske dumma som vi tror att vi skulle vilja – är ingenting jämfört med döden. Ord som gör extra starkt intryck idag när han tydligen är svårt sjuk.

Vad har jag ogjort medan jag fortfarande lever? Nu skriver jag. Det var länge ogjort, en dröm som jag inte ens vågade låta mig själv känna till. Jag har idag hyfsat sanna och öppna relationer till de människor som är viktiga i mitt liv.

Vad kommer jag att sakna eller ångra när jag väl är död – jag har Harold Pinter i tankarna, han som sade i en dikt till sin älskade hustru ”vad jag kommer att sakna dig när jag är död”? Jag vet, jag saknar att vara någons enda älskade, jag vill vara din enda älskade – om det är du som var min och inte längre är det, eller om du är någon fortfarande okänd men levande människa. Jag vill älska igen, helt och fullt, med kropp och själ – älska mig och älska dig. Inte älska kärleken, men det vi gör med den tillsammans. Får vi flera chanser, alla vi som liksom jag har försuttit ett antal möjliga kärleksfulla liv?

Nog med filosofi för stunden, några 1667,5 (NaNoWriMo)ord blev det inte idag heller, men väl 984. Lyssnar till Nancy Griffith´s ”He was a Friend of Mine” – gillar hennes nasala, knepiga röst och rytmen. ”He died on the road.”

Dags för kaffepaus. Inga fler Ipod-spratt i öronen just nu.

 

 

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s