Ostron eller ostra?

Har just varit ut och hämtat några skyfflar snö i en långpanna. Om det låter konstigt så är det inte det.

Där ska nämligen de ostron (eller heter det ostra) vila, som mannen min just öppnar. Två lådor tänker vi konsumera, vackra ostron, välsmakande ostron, tretton i varje låda. Ingen citron eller andra smakförstörande tillbehör. Bara hav, och ostron. Bubbel därtill, även om jag tror att man numera rekommenderar ”vanligt” vin. (Handskar åkte på efter några motspänstiga ostron.)

2015-01-15 18.37.45

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i champagnekorkar mm och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ostron eller ostra?

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Substantiv med artikel ”ett” som slutar på konsonant ( hus, bord, plommon etc) får samma form i plural. Alltså 26 ostron har ni ätit, era frossare! Ha ha ha!
    Hälsningar från pensionerad petite- maitresse-lärare…….

  2. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Enl sveska akademins språklära från 1836 är ”ostra” singular form och ”ostron” plural, analogt med öga, öra. Detta har jag forskat fram efter att stjärnkocken på Stjärnorna på slottet ikväll sa ”ostra”……. Sånt eggar en ordanalytiker enormt! I brist på annan spänning i tillvaron….. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s