Gertrude Stein, Alice B Toklas, Liza Marklund och jag

På TV ”firar” man filmcensurens avskaffande – jag tar ur hörapparaten och har ljuden som en durrig bakgrund till skrivandet. Jag är inte road av att se vad jag sluppit se tidigare, och framför allt inte att behöva höra ackompanjemanget! Mitt skrivhörn här i rummet är bredvid öppna spisen, med en golvlampa som ger bra ljus och en skön stol att sitta i. Laptopen i knät fungerar fint, fingrarna löper fritt över tangenterna och armarna tröttnar inte.

Läste någonstans att Liza Marklund skrev så besatt att hon blev tvungen att hänga upp armarna för att över huvud taget kunna fortsätta. Någon sorts ”mitellor” där armarna fick lite vila medan hon författade vidare. I sådant flow har jag aldrig befunnit mig.

Igår lekte jag med en sajt ”vem skriver du som” – du lägger in en text på engelska och kan få den tolkad på ett ögonblick, och så får du veta vilken författare din skrivstil liknar. Mitt svar blev ”Gertrude Stein”. Jag inser att jag inte vet mycket om Ms Stein, hon älskade en kvinna vid namn Alice B Toklas (ett namn som alltid fascinerat mig av okänd anledning) och hon eller Alice skrev en kokbok. Gertrude var också något av en centralfigur i konstnärernas och författarnas Paris, på 20-talet tror jag – men det kan vara alldeles fel. Måste nog ta reda på lite mer, och läsa något av Ms Stein – om jag nu skriver som hon…

Min bloggkompis Ingrid (med Ingrids boktankar, en av de mest initierade och omfattande bokbloggar jag sett) lär kunna berätta mera för mig, om/när hon läser detta. Fyll på mina kunskaper Ingrid – om du har tid och lust.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i då- och nutid, litteratur och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gertrude Stein, Alice B Toklas, Liza Marklund och jag

  1. Ingrid skriver:

    Tack för berömmet- det är så roligt att du tycker om min blogg. Gertrude Stein… jo, någonstans i mina hyllor har jag en gång haft ” Alice B Toklas självbiografi”- nu hittar jag den inte. En intressant person var hon, Gertrude- hon myntade i alla fall uttrycket ”The lost generation” och hennes salong i Paris var väldigt välbesökt- massor av ”intressanta” kulturpersonligheter tittade in där, har jag läst. Nu fick du mig intresserad av att läsa om och av henne igen! Det var verkligen inget dåligt betyg att skriva som Gertrude Stein! Och… nu ska jag ta och leta ordentligt i mina hyllor!!

  2. Karin skriver:

    Gertrude Stein var väl en väldigt säker stilist, har jag för mig. Så det stämmer ju bra, ditt resultat på ”skriver-som-testet”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s