Julfrustrerad och tacksam

Totalt frustrerad över Telias icke-fungerande internetuppkoppling! Det går inte! Jag smäller av. Lägg därtill att katten klättrar över mig och mina fingrar hela tiden. Ischsch! Och att det snart är jul.

Fortfarande låter jag tankar på jul och julfirande stressa mig. Jag behöver ju inte vara stressad, jag har all tid i världen, inga förpliktelser som inte är uppfyllda, inga återstående julklappar att köpa. Det är mina minnen av julstress i olika former som stör mig än idag. Behöver påminna mig om att släppa det gamla och släppa in annat!

Glädje t ex. I hörnet i rummet står nu en liten tät och fin liten gran, iklädd julklappspaket av frigolit (IKEA för några år sedan), röda och vita. Inget som Minsann gör sig illa på om hon leker ner dem. Granen är till skillnad från många andra svenska granar inte stulen, den är hämtad på bondens mark med hans tillstånd. Det är nämligen bara där korna gått och betat som granarna blir så här små och täta.

Det är varmt och gott i huset, vedspisen sprakar lätt och oxsvanssoppan till kvällens middag är snart klar. Mannen min är här med mig och vi har det bra tillsammans. Jag har fina söner, och en härligt snäll och omtänksam fd man, goda systrar, goda vänner. Jag är frisk. Varm och mätt, efter en sen frukost. Det blev visst en tacksamhetslista – och jag är tacksam. Glömmer bara bort det ibland, när irritationsmomenten blir för många.

Jag sitter och skriver i det som kanske kallades salen förr, åtminstone i gårdar större än denna. Jag minns salar från besöken hos släkt på landet när jag var liten, kalla rum som man inte använde annat än till stora helger eller fester. Ofta ganska stora rum, med stort matbord och många stolar, kakelugn någonstans och många trasmattor på golvet.

Den här salen är liten och varm, den rymmer både människor och katt. Men inte TV, vilket jag tycker är skönt. Mannens arvekaktus blommar på en piedestal, när vi försöker räkna ut hur gammal blomstret kan vara hamnar vi på dryga femtio år, minst. Den har alltid funnits i hans familj, först hos hans föräldrar och hos honom själv i åtminstone tjugofem år.

Från min skrivplats ser jag ut mot skogen, med lite gräsmatta och ett par gamla äppelträd framför alla granar och tallar och björkar. Och småfåglar, som inte låter sig störas av Minsanns försök till anfall, vare sig hon är inomhus eller ute.

Gräs och växtlighet är förstås visset och brunt, men med lite fantasi går det att se hur fint det blir i vår. Vinbärsbuskarna är fulla av knoppar, små lupinblad har tagit fel på årstid och grönskar. Persiljan bryr sig inte om att det är vinter. Det gör inte småflugorna inomhus heller, de kvicknar till när huset blir varmt. Vi begriper inte varifrån de kommer, och jagar dem med dammsugaren. De är färre nu än de var igår.

Om en stund ska vi gå ut och ta upp några jordärtsskockor att lägga i soppan tillsammans med ett par potatisar – det blir gott! Och inte det minsta julaktigt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Julfrustrerad och tacksam

 1. Viveka Seborn Roger skriver:

  Det gläder mig att läsa att du har det gott igen med mannen din. God Jul på er båda och en stor kram från Viveka

 2. Karin skriver:

  Count your blessings!
  Men de där flugorna – hur sjutton blir man av med dem? Så fort vi sätter på värmen i Horndal dyker de upp i hundratal.

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Enjoy! Vi borde nog lite till mans/kvinns göra oss en tacksamhetslista ibland! Det är så lätt att glömma att det goda inte är självklart och att det kanske inte fanns där igår och kanske inte finns där i morgon. Ändå gnäller och gnyr vi över småsaker, lite rutinmässigt ibland nästan. Så ha det bara bara bra och glöm julstress! (vad är det förresten?)
  Apropå flugor, en skål med lite vatten med ättika i lär hjälpa har jag hört. I alla fall drunknade mina bananflugor i det i höstas. Grymt kanske, men so what?
  Passar på att önska er båda en skön jul!

 4. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Såg förresten att du är mest läst på 1 av 3 idag, grattis!

 5. lena skriver:

  Jag ar sa glad for din skull,ha det fint o God Jul till er bada.Kram Lena.

  • beskrivarblogg skriver:

   Goa Lena! Tack, och en riktigt god jul till dig och de dina också! Hoppas ni mår bra allihop och har det fint! Här är grått och trist väder, men varmt och gott inomhus. Kram på dig/Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s