Sinnesro

Sinnesro, kanske genom bönen om mod att förändra det jag kan, och acceptera det jag inte kan förändra. Bön om insikt om skillnaden mellan dessa båda. Sinnesro önskar jag mig och världen just nu. I min lilla värld vacklar friden, den är större nu än nyss. Minnen av jular för länge sedan spökar, vad vi själva ärver och vad vi ger i arv.

Hela mitt liv har jag haft en tveksamhet kring jul, kring födelsedagar och firande. Kanske är det på grund av uppväxt och minnen, eller så har jag tillverkat min tveksamhet alldeles på egen hand. Nu är det strax jul, jag har smitit från genom att vara tillsammans med min älskade i hans hus, långt från övriga familjer. Jag hoppas innerligt att alla har det bra i jul.

Om två månader fyller jag ”jämnt”, och häromdagen frågade mannen mig hur jag vill fira. Jag började nästan gråta. Jag kan inte svara på en sån fråga, och jag törs inte riktigt ta reda på varför. Jag tvekar igen, säger lamt att jag inte vill fira – och blir sur när han säger ”OK, då pratar vi inte mer om det”. Kanske är jag rädd att ingen ska vilja fira min födelsedag, kanske oroar jag mig för att inte ha råd att fira, kanske väjer jag bara åldersnojigt för att begripa att jag faktiskt fyller 70. När jag skriver det ser det alldeles overkligt ut.

Och fortfarande, mitt i dagens ångest, är det vackert här, med snö och katt som smyger på fåglar och möss medan det är ljust ute. Nu vilar Minsann välförtjänt, mannen har kokat grisfötter som nu ska läggas i ättikslag över natten, och han har dessutom kokat svintunga till den italienska sallad han brukar göra. Salladen kan jag äta om jag glömmer vad som ingår, grisfötterna är lite väl naturalistiska för mig. Dem får han ha för sig själv! I morgon lägger jag in sill.

Jag vill önska alla som läser detta en riktigt fridsam jul och ett gott nytt år, med mycket kreativt skrivande. Kanske skriver jag igen före jul, kanske inte. Vi, ni och jag, får se.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sinnesro

 1. Nada skriver:

  God Jul kara moster 🙂

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Älskade gamla syster! Ska du bli så gammal får du f-n i mig ta och fira! Vi vill alla fira dig! Förstås! Och det betyder inte stor gala med dyrbar mat o dryck! Man tar det som man har det. Och ”man” (=du) har de som kan ställa upp med mat, bak, dukning, service etc etc. Lätt som en plätt!
  Vad gäller jul så kan du gömma alla gamla dåliga minnen (som vi delar med dig) och om du absolut vill minnas barndomens jular så finns det glimtar av gott även för oss! Själv väljer jag att minnas det. Allt annat kan kastas på sophögen. Plus att man (=vi) ju vet att alla människor präglas av sin uppväxt och sin ”realtid” och hur livet blev, så även våra föräldrar. Och de ville nog alltid gott fast det ofta blev helt åt skogen. Så ha det nu riktigt härligt gott och fundera inte FÖR mycket! Sånt kan också förta glädje. Och just nu är du ju glad, eller hur!!!!!! Njut!
  God jul (eller skön helg) med många kramar till er båda!
  Barbro

 3. Karin skriver:

  Allt gott önskar jag dig = sådant som du mår bra av och kanske ett och annat som du kan skaka av dig från förr och något nytt som du kan glädjas åt. Klarar man av lite sådant varje år (släppa gammalt och hitta nytt) blir livet rätt trevligt vartefter och då spelar det inte så stor roll hur gammal man är och blir.

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för din önskan – den är klok! Jag önskar dig detsamma, ett gott nytt år med mycket skrivande och glädje! Just nu är jag glad över att vi har hittat varandra igen efter alla år. Ha det skönt var du nu är, med de dina! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s