Snälla vättar och julefrid

Julafton 2011. Dags för bokslut, att sammanfatta året som gått, plus och minus. Spar det till en annan dag. Just nu är jag nöjd med att vara mätt – har ätit sillunch med öl och nubbe, jag är älskad – en varm och skön  timme i sängen med mannen min, jag har lyckats lägga diverse ångestar på den hylla där de hör hemma (de som jag nämligen inte kan göra något åt),  och jag har ett glas bubbel framför mig på bordet. Mannen vilar efter lunchen, Minsann har jagat färdigt för idag, nu är det mörkt ute. Hon sover i sin korg på stolen invid köksbordet.

Insåg just att jag saknat Sa på skrivsajten, och ville önska honom god jul – då hoppar uppkopplingen ur. Fel ord för något som inte alls fungerar häruppe, det är ingen uppkoppling, det är en urkoppling.

Vi har just rationaliserat bort julklappsinslagandet. Vi vet ju vad vi köpt till varandra, och struntar i att göra vackra paket. Ingen mer än vi ser dem ju …

Jag har pratat med söner och fd man, med syrror och systerdotter. SMSat till Vidar och hämtat in ved, spisen behöver fyllas på, så det gör jag. Det lyser i hönshuset, och lampan på ladugården är också tänd. Det ser fint ut. Himlen har svartnat, men något enstaka flygplan och (kanske) några stjärnor syns. Julefrid här på denna lilla fläck av jorden. Förr hette den Lerbäcken, den här gården, men vi hittade namnet Jonsborg i papper som hörde till huset och föredrar det namnet. Lerbäcken låter för dyigt, och ån/bäcken som rinner över åkrarna härutanför är numera bara en liten rännil. Förr lär man ha badat där, idag kan man möjligen bli våt om fötterna.

Siri och hennes föräldrar och syskon bodde här från 1920-talet och fram till ca 1940. Idag är det bara Siri kvar av familjen, och hon bor inne i stan, men vi har fått låna och förstora ett fotografi av föräldrar och tre systrar, sönerna var borta på arbete när bilden togs, 1924. Huset är sig likt, numera brädfodrat och tilläggsisolerat, men går att känna igen. Siris mamma lär ha odlat jordgubbar på åkrarna utanför, och dessutom cyklat in till Sala med smör och ägg för försäljning på torget. Andra människor har bott här efter Siri och hennes släktingar, nu lånar vi huset en stund innan nästa ägare tar vid. Det är ett gott hus. Hur jag vet det vet jag inte. Men vätten som Siris pappa också såg hör vi ibland, och han/hon är definitivt snäll och beskyddande.

En julafton som denna önskar jag alla. Full av frid, kärlek, god mat och dryck. Och tankar på det som var en gång, här och annanstans. I mitt liv och andras. Tacksamhet och respekt, både för det som blev bra och det som trots allt var menat att bli bra. När fan blir gammal blir han religiös heter det bestämt – så gammal är jag inte, ännu. Men en anings andlighet och trygghet känner jag här, nu.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Snälla vättar och julefrid

 1. Johanna skriver:

  En riktig fröjdeful och fridfull jul önskar jag Dig! Tack för alla intressanta blogginlägg. Jag kommentar få men läser många – jag vet ju att de kommer i bokform så småningom;-)
  Johanna

 2. Johanna skriver:

  Oj, många stavfel där – för mycket champagne tror jag… (här i Belgien äter man ju mest ostron och champagne till jul…) Jag tar det igen:
  En riktig fröjdefull och fridfull jul önskar jag Dig! Tack för alla intressanta blogginlägg. Jag kommenterar få men läser många – jag vet ju att de kommer i bokform så småningom;-)
  Johanna

  • beskrivarblogg skriver:

   Johanna – ett riktigt gott år till dig också, trodde att jag svarade häromdagen (och avundades dig dina ostron med champagne!) – men tydligen gick inte svaret fram! Jag är glad att du läser det jag skriver – stor kram till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s