Vad ska din bok heta?

”Vad ska din bok heta”?

Bra fråga – jag har inte hittat någon bra titel ännu. Inte skrivit någon bok heller för den delen. Om nätterna tror jag att jag drömmer om både bok och titel, men på morgonen har jag som vanligt glömt. Minns bara att det nog var något mycket bra. I övrigt tomt.

Just nu frossar mannen min i kokböcker, läser recepten högt och min hjärna låter sig förvirras. Inte kan jag tänka på boktitlar när han berättar om soppa på svart trumpetsvamp, eller ugnstekt gös fylld med svamp och godsaker och benet urtaget från ryggen, så att fyllningen ligger där vacker i fisken. Och bouillabaisse med aoili – piggvar, gös, havskräftor, räkor, färska blåmusslor mm. Det vattnas i munnen.

Utanför fönstret snöar det stora vackra flingor, kylan har minskat sedan i morse och det är nu bara 3 grader kallt.

Minsann studsar upp och ner ur mitt knä, jag lyfter ner och hon studsar upp. Ett varmt knä är uppenbarligen att föredra framför den skönaste fleecefilt, om filten än så ligger mitt på bordet och vi sitter alldeles där. Fortfarande tror hon att fåglarna utanför fönstret är möjliga att fånga. I morse satt hon och bligstirrade ner mot backen – när jag också gjorde det, såg jag världens sötaste lilla mus som satt och knaprade i sig fågelfrön.

Gillar att se dem, gillar inte att ha dem i huset – men det går inte att undvika i ett gammalt hus med möjliga musingångar både här och där. De synliga hålen inomhus är igenpluggade med ”champagne”korkar och det verkar fungera hyfsat.

Om inte P O Enquist hade skrivit ”Ett annat liv” skulle min bok heta så. Tre ord som säger mycket. Vare sig det är det förra livet som är annat, eller det nya.

Ett annat liv önskar jag alla kamrater i beroende och missbruk av olika slag. Jag tror att de flesta av oss kämpar, vi vill leva ett rimligt liv, vi vill ha vänner och bättre ekonomi, respekt och självrespekt. Vi återfaller och kämpar igen. Ibland tycks rundgången vara det enda som finns. Och så, som för mig just nu, utan att jag begriper varför nu och inte förut – så skymtar ett friare liv, ett liv utan missbruk, även om beroendet lurar i någon primitiv del av hjärnan.

I det här ögonblicket vågar jag hoppas på att vara spelfri resten av livet. Bli lika övertygad om att jag aldrig ska spela mera, som jag är att jag aldrig mera ska röka. När det gäller rökning vet jag. När det handlar om att spela hoppas jag. Det är stort nog.

Jag tänker på alla parallella liv vi lever. T ex för några år sedan det skamsna, hemliga spellivet. Även det förutan har jag ju flera liv – ett som mamma för alltid till mina (vuxna) barn, ett som fd hustru, ett som fd sambo och nu särbo/besökssambo eller vad det nu kan kallas. Farmor, vän och syster. Bloggare, författare, Sudoku-lösare (ibland), bokslukare, boksäljare, fd egenföretagare, pensionär, äldre kvinna, 70-åring. Alla epitet och etiketter som beskriver någon del av mig. Alltihop är jag.

En mycket liten del av min hjärna har idag inhämtat månadens nyord – via Karin Englund och språkrådet – ordet är ”kopimi”, försvenskning av ”copy me”. Jag tänker på min amerikanske lärare Will Schutz som i sina tidiga böcker uppmanade till fri kopiering och användning av det man ville nyttja. Idag är kopimister är ett trossamfund i Sverige, slå upp och kolla om ni inte tror mig. Registrerat och erkänt. Ibland överträffar verkligheten fantasin.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s