Över- och underklass-safari

Överklass-safari till Solsidan (genomfördes i lördags) och förslag om underklass dito till ”hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker och klotter”. Slut på citat från KD-politikers FB-sida.

Enligt forskare är klass som samhällsindelning på väg tillbaka. I media möjligtvis, i den sk verkligheten har klasserna funnits hela tiden. Klassresor (inte skolresor), medelklass, arbetarklass, och som sagt över- och underklass. Alla hör vi hemma någonstans, ibland i flera klasser samtidigt.

Samhället idag är hårt att leva i, vi som befolkar vårt samhälle saknar tolerans och medkänsla, sjuka människor utförsäkras och förväntas leva på socialbidrag – eller sina släktingar. Samtidigt konsumerar de högavlönade och penningbegåvade mer än någonsin, drar av Rut, reser, köper gösfilé för 450 kr kilot, står i kö för svindyra (och goda) stenugnsbakade bröd på Östermalm i Stockholm. Skillnaderna förstärks.

Bengt Ohlsson är förvånad över reaktionerna på sin tresidors artikel i DN om kultur och vänster (i Stockholm, apropå Slussen) och har tagit några veckor på sig att komma med någon sorts replik i dagens tidning. Bra rubrik, ”De tolerantas intolerans”, läsvärt – men på något sätt samtidigt långt ifrån mig och min verklighet. Över mitt huvud, inte mitt bord, vad ni vill – varken de första tre sidorna eller detta inlägg känns angeläget för mig.

Sverige är kallt i mer än en bemärkelse idag. Det är dock kallare på alla sätt i Ryssland …

Här hos mig är det varmt. I köket åtminstone, ute är det minus 14 grader. Vi eldar och Minsann sover i spisvärmen. Hon är den enda som varit utanför dörren ännu idag.

Jag försöker räkna ut hur många potatisar jag ska skala till lördagens födelsedagsmat, tror vi blir runt 15 personer. Mannen min ska baka bröd, syrrorna har med sig varsin tårta – dessförinnan äter vi en god (hoppas jag) och värmande gryta, sallad och några smördegsgrunkor med lök och ansjovis respektive gravad lax som förrätt. Bubbel att skåla i. Annan spirituosa gives icke.

Än är det bara onsdag.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s