Nackdelen med att baka och läsa samtidigt

Jag har gjort toscakaka, av mix. Så började jag läsa Bodil Malmstens senaste bok, ”Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag” – gåva av Svenarne, tack igen! – och nu har jag en närmast svart toscakaka. Vi får väl se om den går att äta, syrran och hennes dotter och sondotter kommer om en stund. Jag hade tänkt bjuda på kaffe, men vi får kanske gå direkt på lunchen …

Jag tycker om det jag hunnit läsa, det är en bok som inte sträckläses utan tas fram och bjuder på ett stycke klokskap eller ilska här och ett där. En bok att glädjas länge åt, att läsa i när allt annat inte lockar. Här finns alltid något att fundera över, att ta in och låta sig möta. Men jag rekommenderar inte samtidigt bakande.

Snön smälter, det är ett par grader varmt. Mina små penséer ser frusna ut, en flock starar for nyss över himlen på väg vart? Och kajorna flyger högt, runt, mycket, många.

I kväll kommer min älskade hit. Vi ska fira påsken tillsammans, även om det inte ser ut att bli mycket till altansolande och utevistelser. Vi kan säkert hitta på något annat att göra, spela canasta kanske. Eller byta våra respektive möss – datortillbehör – som vi förväxlade senast vi hade båda datorerna igång samtidigt. Jag har hans mus och min lilla USB-grej, fungerar inte. Och det är tjatigt och obekvämt att använda plattan på den lilla datorn när jag skriver vid den större klaviaturen och dito skärmen.

Lyssnar just nu till Emma Shapplin, Vedi Maria – den är så vacker. Men jag förlorar mig lätt i musiken och hittar inte mina egna ord – så det går inte att lyssna när jag tror att jag vet vad jag ska skriva. Så här, när jag bara låter fingrarna gå, är det fint. Jag önskar att jag haft energi nog att lära mig lite italienska. Det, och franska, är så vackra språk.

Bodil M skriver i sin bok detta, som jag tar mig friheten återge här:
Rikedomen från Frankrike
Car la nuit sera blanche et noir.

Ici, tout n´est que fiction, tant les personnages que les mises en situation.

Tout nést qu´imagination, rien d´autobiographique.

Mais après tout, qui sait si la réalité n´est pas dans nos livres et la fiction

derrière nos fenêtres?
Ett så vackert språk, mer behöver man inte förstå.” ©Bodil Malmsten
Ungefär så känns det när jag lyssnar till italienskan nu, mer behöver jag inte förstå. Nu snöar det igen, och himlen är mulen. Som det ska vara, aprilväder. Det behöver jag heller inte förstå.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nackdelen med att baka och läsa samtidigt

 1. annikabengtsson skriver:

  Jag håller med om att det inte är en bok man ska sträckläsa. Jag har den liggande i växthuset och läser några sidor ur den när jag är där. Det skulle inte vara svårt att sträckläsa, men jag försöker behärska mig.

  Gilla

 2. Svenarne Jansson skriver:

  Simultanförmågan är en överskattad egenskap, har jag tyckt ett bra tag.Toscakaka -ja, läsa B M – ja, men inte samtidigt. Italienska är mycket vackert – melodiskt, uttrycksfullt och dynamiskt. Vill jag lära mig – javisst!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Vill lära dig italienska, kommer du att göra det? Tror jag är för lat – men vackert är det. Och simultanförmågan som kvinnor sägs besitta var långt borta idag när jag läste! Har du läst boken? Jag är väldigt glad för den./Margareta

   Gilla

 3. Svenarne Jansson skriver:

  Lat, var ordet sa Bill. Just det, sa Bull …Så är det nog. Nej, har inte läst. Min avlidna hustru var barndomskamrat med B i byn Bjäme, Fåker i Jämtland. Träffade B några gånger i samband med produktionen av tv-programmet Läslustan, under ledning av Gunnar Arvidson här i Sundsvall. Vi hade nöjet att vara lokal bokleverantör till programmet, och några inslag gjordes även i bokhandeln. Har goda minnen av B, även om hon med sin stora integritet och med mycket skinn på näsan kunde sätta sin omgivning på plats. Men mest skratt och nöje i de minnena…

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Spännande Svenarne – roligt att du vill berätta. Ja, B har skinn på näsan, och en otrolig integritet. Hon kan konsten att vara privat. I hennes blogg idag skymtar en aning av annat, ett osebart fotografi på golvet mot en dörr och orden ”Walter är död”. Inget mera.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s