Hur är jag funtad?

Hur är jag funtad, som sjuttio år gammal och utan pengar, med lån och Kronofogde-indrivning varje månad, klen pension eftersom jag bl a var hemma med mina barn i tio år – hur är jag funtad som ändå tycker att jag faktiskt har ett gott liv? Oftast.

OK, jag skulle gärna vilja ha råd att resa, kunna lägga pengar på att hålla mitt hår snyggt, gå till tandläkaren regelbundet (nu får det bli när jag måste). Jag skulle gärna ha ett eget hus, och en bil. Men det har jag inte. Punkt. Och livet fungerar ändå. Hur det än ser ut så fungerar livet, så länge det är liv. Ibland ett som gör ont, ibland ett som känns ljuvligt. Liv.

En dag i taget, ett ögonblick i sänder. Hon, Lina Sandell, som skrev psalmen ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” visste vad hon talade om. Hon var svårt sjuk, men levde en dag, ett ögonblick i sänder. Som jag försöker göra, som jag gör. Spelfri, en dag, varje sekund som jag lever och är medveten i mitt liv, så att jag kan välja det liv jag vill ha.

Emellanåt tappar jag taget om mitt liv, och vill dra täcket över mig och inte vakna, inte möta en ny dag. Eller natt. Då skriver jag, ibland enbart i huvudet, ibland fysiskt sittande vid datorn. Det tar mig tillbaka till livet. Jag tar tillbaka mitt liv.

Jag är frisk, om än stel och svårböjd i alla leder numera. Jag går, städar, bäddar själv (jag minns att jag förstod att svärmor var gammal när hon ville ha hjälp att bädda sin säng). Jag har fortfarande en hjärna som i alla fall just inte fungerar sämre än den alltid gjort. Jag lagar min mat själv och jag äter den själv, utan hjälp. Gärna i gott sällskap när så gives. Jag läser, lånar böcker, säljer böcker, skriver.

Jag lever. Så det så.

(För övrigt ska jag googla det märkliga uttrycket ”funtad”, återkommer kanske om det.)

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hur är jag funtad?

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Ja, hur är man funtad? Du är en envis, stursk, stark, känslig, ömsint, trygg och helt underbar människa! Härligt att läsa din blogg! Du är bäst!
  Kram, kram, kram!
  B.

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Förresten, funtad kommer från fsv funta = förfärdiga, göra färdig, med samma betydelse på norska.

 3. Fortsätt lev med liv och lust! Finfint så!
  Tjolahopp!/A..

 4. Karin skriver:

  Just så. Count your blessings!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s