Nässelsoppa och ”a million little pieces”

Läser just nu en biografi, ”a million little pieces” av James Frey. Den finns översatt till svenska, ”Tusen små bitar”. Han var 23 år, missbrukare av allt som går att missbruka, alkoholist och knarkare, nästan död, och kom till ett behandlingshem i USA.

Någonstans i boken skriver han att det spelar ingen roll vilket missbruk det handlar om. Missbruket är alltid plågsamt, det finns ingen glädje i det, när man väl druckit sig medvetslös eller sniffat eller rökt sin crackpipa – eller spelat bort en massa pengar på nätspel – så är missbrukaren tillbaka i det liv han/hon försökte fly från. Bara mera full av skam än tidigare, med resterna av sin självaktning totalt utraderade.

Min kropp for inte så illa som hans, men självkänsla och livslust gjorde det. Hans missbruk gick att stävja, mitt gör det. Även om vi är fortsatt beroende och behöver påminna oss det, varje dag, varje ögonblick, hela livet.

Boken är plågsam att läsa. Läs den i alla fall.

Här, utanför Norrtälje, i den jämförelsevisa idyllen, har vi plockat nässlor idag. Igår åt vi nässelsoppa, gjord av nässlor plockade i Västmanland. Nu ville vi ha mera, och hittade förstås. Det är ju en bondgård jag bor på. Till soppan igår gjorde vi halvförlorade ägg, lärde oss av kokboken att halvförlorade blir äggen om man bara har lite vatten i t ex en stekpanna, så att gulan stannar precis i den kokande vattenytan. Gott, och vackert.

Solen har gömt sig i molnen, men det blåser inte som igår. Gullvivorna har slagit ut i gräsmattan och tvätten torkade på ett par timmar.

Igår stod plötsligt en stor kossa mitt på min gräsmatta och åt. Hon hade smitit ur hagen och ännu en följde efter. De här kossorna är stora köttdjur med imponerande horn, jag vågade bara stå långt ifrån och viftande försöka få dem att begripa att de skulle vända tillbaka. Det fungerade inte. Så jag sprang och hämtade gårdskarlen som kom och fick in dem i hagen igen.

Undrar hur långt de skulle ha tagit sig om inte vi varit hemma och sett att de rymt? Ingen annan var i närheten just igår eftermiddag. Nu har gårdsfolket flyttat dem till en bättre inhägnad hage.

Syrenhäcken är allt grönare och medan jag tittat annanstans har träden slagit ut, inte alla, men flera. Gräset  täcker snart fjolårets. Minsann är ute och jagar länge, allt modigare och längre ifrån huset. Idag t o m alldeles i närheten av ”den stora svarta elaka” katten. Jag är inte säker på att Minsann visste att han var så nära, men han visste om att hon var där. Inget slagsmål idag dock. Kanske kan de samexistera, tror knappast att de slåss om samma byte ännu. Minsann håller sig till fjärilar och näbbmöss, den stora katten vill nog ha större fångst.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nässelsoppa och ”a million little pieces”

 1. Ja, Tusen små bitar rekommenderas för läsning. Den var stark. Och bra. /A..

 2. Karin skriver:

  Halvförlorad! Vilket spännande ord och vilket bra ägglagningstips! Både snyggare och magrare än stekt. Här växer nässelsoppan också i backarna, så nu ska jag plocka lite och frysa in.

  • beskrivarblogg skriver:

   Karin – visst är det ett roligt ord, jag begrep det inte förrän jag såg bild på det ena och det andra slaget av förlorade ägg. Vi har också frusit in – det är härligt att ha när nässlorna är stora och otäcka.

 3. Stina Gottliebsson skriver:

  Men om Minsann råkar ut för ”ett öde värre än döden” då? Kattungar är mycket söta, men de kan bli många. Förresten är Pella mån om att lämna sina doftmarkeringar också. Särskilt om hon upptäcker en ny doft på vår väg Kanaan runt. Inte så exklusivt kanske, men inte är det något fel på kokta ägghalvor heller.

  • beskrivarblogg skriver:

   Kokta ägghalvor går alldeles utmärkt, men du känner ju Ulf … Minsann är p-pillrad och hankatten lär dessutom vara kastrerad – dubbelkoll alltså. Några kattungar vill vi inte ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s