Vem bryr sig?

Ibland får jag för mig att jag borde vara mera politiskt välunderrättad och aktiv, mera kulturmedvetet kunnig och mera ifrågasättande av flera tillstånd i samhället och Sverige, eller varför inte världen. Men jag är ganska ljum, bekvämt distanserad för det mesta, vill ha det lugnt i mitt lilla hus i min vrå på jorden.

Jag beundrar en författare som Bodil Malmsten som har elden kvar. På söndag kl 15 läser hon det sista avsnittet av 187  i projekt Proust. I elva år har denna dramatiserade uppläsning av Marcel Proust´s ”På jakt efter den tid som flytt” pågått. Plats: FORUM Nutidsplats för kultur, Sigtunagatan 14, 11322 Stockholm.

Och egyptiska Nawal El Saadawi som ska delta i Tribunal 12 på Kulturhuset på lördag, där Europa anklagas – riktigt för vad har jag typiskt nog inte satt mig in i. När jag kollar ser jag att det är detsamma som Stéphane Hessel tar upp i sitt manifest ”Indignez-vous”, på svenska ”Säg ifrån”. För många flyktingar t ex som ingen tar något ansvar för. Vem har ansvaret? (Även här finns Bodil Malmsten med i bilden, hon skrev om Hessel på sin blogg, finistère.se.)

Jag har lyssnat till El Saadawi på Babel, live. Hennes energi går rakt in i lyssnaren. Att ha den styrkan kvar, efter ett långt och svårt liv som motståndare till regimer och orättvisor – det är beundransvärt.

Härhemma begås fortfarande hedersmord, ännu en ung kvinna har förlorat sitt liv. Hur länge ska vi stå bredvid och låta det ske? Hur kan vi medverka till att påverka dem som i djupet av sina hjärtan tror att de gör rätt när de tar sina barns liv?

Härhemma är den sk äldrevården densamma som hittills. Gamla människor dör av andra orsaker än de förment naturliga, utan värdighet, utan respekt. Ibland av svält och vanvård. Och en 15-åring som samhället placerat i familjehem lär ha avlidit av körtelfeber, utredning om vållande till annans död pågår. Vem bryr sig?

Ranelid har så ont i sina revben, hans smärta syntes tydligt vid det föredrag han ändå tappert genomförde. Carolas från Afrika hemförda adoptivdotter lär på bild ha försetts med löshår, upprörande tycker många. Och Brolin stäms på mera i underhåll av fd flickvän, samtidigt som kungafamiljen firade födelsedag och barnbarnsuppvisande utan Sofia. Vem bryr sig?

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s