När slog syrenerna ut?

Tomt, dokument utan ord.

Tomt som i min hjärna”, tänkte hon. Fast där blir ju aldrig alldeles tomt. Ibland önskar hon att det skulle vara tyst, inga tankar, inga drömmar om nätterna, ingenting. Men så blir det väl inte förrän hon är död. Om ens då – många tror ju på ännu ett liv, och ett till etc. Det vet hon inte om hon skulle vilja, leva igen. Hon skulle nog göra samma misstag en gång till, precis som hon gjort i det här livet.

Nu sitter hon här. Hon har en man i närheten, hon har bostad och mat och kläder – igår kom grannfrun över med en asse linnen och toppar som hon själv inte längre kan ha, men som passar henne i storlek. ”Tack snälla, nu behöver jag inte köpa flera linnen i mitt liv …”, Hon avstod faktiskt från ett mönstrat i lilarött, det är definitivt inte hennes färg. Ett brunt tog hon emot, eftersom grannfrun tyckte att det var hennes färg.

Jovisst, hon är frisk också. Åtminstone såvitt hon vet. Hennes rastlösa ben är plågsamma när hon lagt sig om kvällarna, ibland måste hon gå upp igen och ta en Panodil. Som igår när klockan var nära ett på natten. Det var dimma ute. T o m katten sov.
Hör dåligt gör hon, numera tycks inte hörapparaterna göra stor skillnad. Eller så kanske hon inte längre vill höra så mycket, det känns inte som om det behövs längre. Det är sällan något hon hör som hon blir riktigt berörd av. Har hon dött så långsamt att hon inte märkt det? (Ord lånade av okänd norsk författare.)
Hon har en stor blå påsklämma av plast runt det hopsamlade håreti nacken, det bästa hårspänne hon någonsin haft. Möjligen ser det lite märkligt ut, men det bryr hon sig inte om. Det fungerar. Alla andra är för små för hennes fortfarande tjocka hår. Mannen hennes ler lite rart och säger bara att ”ja, du är långhårig”. Hon trivs bra med sitt långa hår, det får henne att tänka på Kristina Lugn som hon gillar. Hon lär ha skrivit en dikt till kronprinsessans dotters dop, men hon fick peta i sig en sovtablett innan det ville sig – stänga av vilken del av hjärnan? Den rojalistiska?
Hon välsignar sitt TV-lösa tillstånd, det innebär att hon slipper Melodifestival och Let´s dance, hon slipper alla töntiga serier och dåliga filmer, och sporten. Hon missar för all del också nyhetsprogrammen, men det går att kompensera genom nättidningar. När hon så vill, vilket är långt ifrån alltid.
Böcker däremot är något hon inte kan tänka sig livet utan. Om de åker till Thailand, som de drömmer om, hur ska hon klara sig? Måste hon investera i en läsplatta? Och går den att läsa utomhus? Eller fungerar det ungefär som med datorn, dvs inte alls? Hon kan ju inte gärna släpa med sig bara böcker i det tillåtna bagaget, lite kläder mm måste hon ju faktiskt också ha. Inte aktuellt just nu, men det föll henne in i morse.
I natt, eller tidigt om morgonen, eller i alla fall när hon tittade bort, slog den lila syrenbusken i skogskanten ut.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När slog syrenerna ut?

 1. Om? Heter det inte när de åker till Thailand? Jag föreslår att du skriver när istället för om i fortsättningen. Det låter som om du (eller de?) är på väg till trevligheten då och det unnar vi dig (eller dem). Angående böckerna så kan man tro att det var som i Indien, när vi kom till turisttrakterna, där svenskarna fanns. Där fanns små antikvariat – med turisternas efterlämnade böcker. Även de svenska. Så är det säkert i Thailand också, om ni håller er i turistkvarteren. Eller skall ni dra ut i obygden? /Anette

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Bra förslag Anette – när! Böcker, ja kanske finns efterlämnade sådana även där, vi planerar att åka till ön Koh Sumai och säkert finns även där turister. Kram och fortsatt fin helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s