det solar inte

Det regnar – men det solar inte”, lär jag mig av Spraket, ett utomordentligt hörvärt radioprogram, som ofta dessutom är roligt. En fransyska som läste svenska försökte logiskt begripa varför …

Man fortsätter att diskutera var ”inte” ska hamna i sällskap med ett ord som ”hoppas” – ”jag hoppas inte att han” …” – ”jag hoppas att han inte …” – vilket som fungerar tydligen, men använder vi ”tror” och ”tycker” i stället blir det en annan sak. Testa får ni se – det är något de flesta av oss kanske inte tänker på, men vi säger si eller så.

Språket förändras hela tiden, vissa nya sätt att uttrycka sig kommer smygandes så sakta och försynt att vi bara plötsligt står där med ett nytt sätt att säga samma gamla saker. Klart är att det språk man/jag använder talar om vilken generation jag tillhör.

Pella längtar efter matte, ligger under bilen och ser småledsen ut. Tur att matte kommer i kväll.

Nu har jag farit fram och tillbaka mellan hemma och här, med en och samma Bokbörsen-bok i bagaget. Den är nämligen beställd, och påmint om – men ännu inte betald. Nu ger jag upp den sk kunden, och lägger in boken till försäljning igen. Trist när jag t o m talat med personen i fråga per telefon, och fått en annan, inte heller den fungerande e-postadress … Ibland får folk tydligen lust att köpa en bok, beställer och kan sedan inte med att meddela att de ångrat sig, eller tycker att det blev för dyrt när de lade ihop bokpris och frakt (vilket alltid framgår redan i annonsen) eller det händer något annat. Respektlöst tycker jag.

Mannen min har plockat isär en gammal stol som behövde limmas och pluggas. Jag har skrapat bort lager av färg på den och kommit fram till att den en gång varit engelskt röd – jag tror den ska få bli det igen. Det är en vacker stol, gjord på något gårdssnickeri av någon med känsla för form men ändå inte så där alltför perfekt tillkommen som en nutida fabrikstillverkad stol. Om den någonsin haft stol-syskon såg de säkert inte alldeles likadana ut allihop!

Åkern utanför vårt fönster harvas, sent på våren för det, men där ska nog bara sås vall. Hoppas tofsvipa med flera fåglar hunnit få sina ungar flygfärdiga så att de inte är kvar på marken.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till det solar inte

  1. Karin skriver:

    Det är sånt som barn, med sin logiska känsla för språk säger, som min minsta: Kolla mamma nu regnar det inte, det solar!

    Hon hade också uppsnappat att vi ofta använde ”ätligt” som ett uppskattande omdöme om maten, dvs att ”Det här var ju riktigt ätligt” betyder att det var gott. Så hon lanserade begreppet ”dricklig” om mormors jordgubbssaft. Lyckligtvis förstod mormor komplimangen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s