”Resa i franskt kök!

Wikipedia talar om för mig att Alli Halling var skådespelerska, född 1907 eller 1908, olika uppgifter i olika källor. Hon dog i Danderyd 1966. Hon var också författare till en kokbok för barn och en kokbok som vi läser högt ur just nu, ”Resa i franskt kök”. Bra recept som lockar till avsmakning, trevlig text – skrivet av en uppenbarligen mångsidigt kunnig kvinna. Omslag och illustrationer till den här boken har Mago, kostymskaparen på Dramaten, gjort.

Alli hette egentligen Anna-Lisa – Alli är onekligen mera anslående. Baksidesbilden på kokboken visar en mycket chic dam, med flor på hatten och en behandskad hand under hakan. Spännande kvinna, som jag gärna visste mera om. Vi bekantar oss med henne via hennes matskriverier. Tyvärr vill inte min internetuppkoppling att jag ska kunna visa bilden här.

Det är härligt med boklådor på auktion. Den här boken kommer från en sådan, inköpt för noll pengar och med skatter av olika slag. En del böcker säljer jag genast vidare på Bokbörsen, andra läser och upptäcker jag. Och den här läser vi tillsammans och gläds åt.

Pella ligger ute under parasollet, Minsann håller sig på övervåningen när hon nu väl återkommit in i huset. Hon väntar på att hunden ska åka hem till sig, vilket sker i kväll. Då blir det ordning på torpet igen, och hon kan göra vad hon vill och behöver inte sitta i en tall för säkerhets skull.

Syrenerna i Ekeby-vasen har gjort sitt, de hamnar nu på komposten. I köksfönstret står nu en bukett med både vår och sommar samtidigt, liljekonvaljer och midsommarblomster, som grannfrun cyklade förbi med igår kväll.

Just nu är det storrengöring av vedspisen på gång. Mannen min plockar isär spisen i dess beståndsdelar och borstar rent överallt med en gammal diskborste. Jag ska bidra med att svärta ovansidan när han är klar, spisens ovansida …

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Resa i franskt kök!

  1. Svenarne Jansson skriver:

    Det var tur att du lade till att det var spisens ovansida du skulle svärta – min pigga fantasi hade redan skenat iväg där … / kram Sa 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s