Hesa Fredrik

Hesa Fredrik ljuder så katten sitter upprätt och ser mycket undrande ut.

Varför heter varningen den första måndagen varje månad ”hesa Fredrik” – jag hade helt glömt bort att han/den fanns! Jag lånar ett par rader ur GT, där man bl a talade om att den här varningssignalen började användas 1931, numera är det bara första måndagen i fyra av årets månader som han låter illa klockan 15, och inte alls längre över hela landet. Så här skriver GT om namnet:

Men varför kallas den Hesa Fredrik?

Jo, det var Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist som hittade på namnet i en artikel i Dagens Nyheter 1931 när tyfontutan testades första gången. Och han döpte tutan efter sig själv eftersom han var lika hes som den vid testtillfället.

Nu hörs den långa signalen som säger att allt är som det ska vara. Jag undrar om unga idag vet vad det här oljudet är och vad det står för? Och vad tänkte Hillary Clinton när hon hörde detta? Hoppas hennes omhändertagare kunde berätta för henne om detta svenska fenomen.

Jag borde städa min dator, säkerhetskopiera både bilder och texter och plocka bort annat. Särskilt om jag ska byta dator snart. Men det känns nästan oäverstigligt, alldeles för många ord spridda i alldeles för många dokument utan någon särdeles ordning på någonting.


Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s