Tavla, tavla på väggen där

Gårdskarlen har lämpat av två rostiga järnrör som varit trappräcke till det här huset. Nu ska de på plats och så ska något dit som man kan hålla sig i, upp- och nerför trappen. Hur det nu ska gå till.

Jag har baxat in sonens kräftburar i källaren, med viss möda och omflyttning fick de plats. Men om vattenröret i hörnet fryser i vinter måste de flyttas på igen. Mannen min: ”det skulle jag inte ha gjort” – betyder att han inte skulle ha lagt in burarna, när sonen tyckte det räckte med att lägga dem utanför dörren.

Nu rakar mannen min sig, med apparat där det finns el, men ingen spegel. Så han saknar en spegel, men inte vill jag ha en spegel bredvid svärmors tavla med trötta lingonplockerskor på väg hem. Väggarna här är  fulla av tavlor av alla sorter, som ändå hör ihop på något sätt, mitt sätt. En har Anna-Charlotte, skrivarkompis, målat. En är av autodidaktiske Sala-konstnären Stig  (tror jag) Engberg, en liten, gammal är av okänt franskt ursprung med titeln ”Leve au jour”, en är en skotsk sjö som jag fått av bästa vännen.

På skåpet vid samma vägg står lutat mot väggen ett litet gammalt tryck, ett bondepar som ber/tackar för sin skörd, ”L´Angelus”, därbredvid står en kaffekanna i effektfullt svart och orange, en akryl av min franske vän, Philippe Auriol.

Vid sidan av sovrumdörren står ett stort vitmålat 30-talsskåp för porslin mm. På det står en stor ”Open Mind” av Ulrika Hydman-Vallien, och på väggen hänger en tavla med fantasifåglar som flyger över en fantasihimmel, en litografi av Uno Vallman. Den har sällskap på ena sidan av en liten akvarell av Paul  Holsby, och på den andra av ännu en liten akryl av Philippe Auriol, ”Don´t volveremos à cinq heures” (Väck oss inte klockan 5?).

På väggen ovanför ena soffan hänger en nakenstudie i olja, av okänd konstnär, mest intressant på grund av ena benets fysionomi, ”vilja men inte riktigt kunna”. Bredvid en tavla där man med lite möda kan urskilja en flamencodansös och en gitarrspelande man. Väggen ovanför andra soffan är storblommig i grått och svart och silver – det räcker.

Av ovanstående framgår nog att jag gillar tavlor, gillar vad de får mig att se och drömma om och komma ihåg. Tycker om att flytta på både tavlor och möbler, ser plötsligt att det där skulle passa bättre där. Just nu borde jag tömma de två senaste bokhyllorna och plocka om böckerna – jag hade lite bråttom att få in dem, så nu har jag alfabetet lite utspritt i båda, plus i de tre andra som står i sovrummet. Och den som står i det lilla rummet på väg till duschen. Var ska jag ställa de ytterligare hyllor jag behöver?

Mannen min diskar. Nu vill han putsa min gamla kopparskopa som hänger över vedspisen, men jag har enbart silverputs, så det får vara.

Allt det här skriveriet började i att mannen min rakade sig. Solen lyser obarmhärtigt på mina otvättade fönster, idag är det varmt ute, kanske …

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tavla, tavla på väggen där

 1. Tavlor och böcker i all ära. Hur mår fd? Skönt att se att du skriver igen. Kram Bosse

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Han mår hyfsat, är på rehab för att de ska se vad han klarar och inte – får stanna där max tre veckor, så får vi se hur det går. Var där hela dagen i förrgår, han klarar att gå med sällskap och rullator, talar men sluddrar lite och är lite långsammare än vanligt. Men vid gott mod. Tack för att du frågar – kram Margareta

   Gilla

 2. Jag har också varit in här för att se hur allt förlöper. Nu ser jag ovan att det går framåt i sakta mak.
  Det är ju skönt att det är så.

  Ha det så gott! /Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s