Nålsögon

Nu syr mannen min hängare i en handduk, och knappar i min nattskjorta. Tack. Han kan trä på nålen utan hjälpmedel, jag kan knappt med påträdare, den ska ju också in i nålsögat. Jag blåser bort dammet på datorn. Efter lunch, när kisstabletterna från morgonen mattats av något, och innan nästa ska tas – ska vi åka och handla. Livet inrättas efter medicinering (mannens för hjärtat, bl a), transportmöjligheter (att jag har någon som skjutsar mig) och sjukhusbesök (bådas våra, jag till min fd man och mannen min för egen del).

Och jag ser en av grannarna, hustrun i ett par i dryga 80-årsåldern. Hon kör (som en kratta, men kör) och han sitter bredvid med familjens hund i knät, och begynnande demens. Hur länge kan de klara sig här ute? Så länge hon kan fortsätta köra bil utan att något händer, så länge hon är frisk nog. De har ett väl fungerande hus, hon slipper bära ved etc.

Ingen av oss som bor här har träffat de nya ägarna, såvitt jag vet. De är fortfarande bara någon/några ”med massor med pengar” enligt nuvarande gårdsägare.

Här bor åtta hushåll, ägarna inräknade, nu när mamma och syster/svåger flyttat. Finns alltså utrymme för två familjer till, plus ny familj i stora huset. När jag försöker räkna antalet människor får jag det till sjutton idag. Jag och paret med hunden i knät är äldst. Tre familjer med barn, två av dem med spädbarn. Hundar och katter, hästar och kor. Gris. Och varg och lo i skogen, älg och rådjur.

En gammal såg/kvarn håller på att rasa ner i den forsande bäcken. Den ska renoveras av nya ägarna, ett jättejobb. En strömstare bor en bit ner vid bäcken, änder och häger när det är den tiden. Två stora stallbyggnader, diverse magasin och andra mindre hus. Två av husen längs vägen är friköpta, övriga hör till gården.

Alla korna står i en öppen ladugård¸ även vintertid. Tjurarna är borta, men det är ett tjugotal kor kvar, och kor lär ska finnas även i framtiden.

Ordkontrollen i programmet gillar inte kombinationen ”lär ska”, utan markerar med grön vågig understrykning.  Robotar tänker inte, det gör inte datorprogram heller.

Eller för all del den som skriver, alltid. Det finns säkert någon som gett sig på uppgiften att räkna ut hur många tankar en människa (standardvarianten?) tänker per dygn. Jag har tack och lov ingen aning, men jag vet att i min hjärna sprattlar det alldeles för många tankefragment, hela tiden. Hur det är när jag sover är jag inte säker på, men om jag ska mena att även drömmar är tankar så svindlar det lite. Hur mycket av allt som pågår har någon som helst relevans? Hur mycket är någon annans skräp, strunt som jag läser på nätet, eller i böcker, eller alldeles eget onödigt tänkande.

”Idiot savant” betecknas den förståndshandikappade som har en fantastisk förmåga, t ex att kunna spela piano på gehör efter att en enda gång hört ett komplicerat musikstycke. I övrigt fungerar ingenting som det ska. En ganska grym benämning på ett mänskligt tillstånd som jag inte riktigt vet om jag ska tro är välsignat eller motsatsen. En gång för flera år sedan såg jag ett TV-program som jag inte glömt. En ung man, som inte kunde klä sig på egen hand, än mindre läsa, prata eller skriva – han spelade klassisk pianomusik så att jag grät av hänförelse. Räcker denna gåva även för att göra hans liv gott? Vem vet mer än han själv, han såg ut att vara lycklig när han spelade.

Hur kom jag hit? Jo, via alla mina virriga tankar som just inte leder någon vart. Jag har ingen fantastisk extraordinär förmåga som kompenserar alla mina tillkortakommanden. Jag kan å andra sidan fortfarande skriva, läsa, prata, laga min mat och diska (jo, jag kan det också, även om jag gillar när någon annan gör det). Men varför har de flesta av oss så mycket onödigt i huvudena våra, så ofta? Varför har vi inte mera effektiva filter, som blockerar struntet?

Vi har filter, blir tillvaron alltför kaotisk och tankarna svämmar över i oss, glömmer vi bort det värsta, ibland det mesta. Jag märker just nu att jag är stressad, genom att jag t ex startar tvättmaskinen utan att ha stängt locken därinne – som tur är kan den inte rotera. Jag går iväg för att hämta något och måste backa och göra om. Börjar med en sak, och fortsätter med något annat, för att hitta det påbörjade efter en bra stund. Kaffet t ex. Drar i för många trådar samtidigt, tänker för många obesvarbara tankar parallellt.

Just nu njuter jag anblicken av mannen min som koncentrerat syr i en knapp i min flanellnattskjorta. Han torkar teatraliskt svetten ur pannan, och jag tackar ödmjukast. När jag fastnar med pekfingernageln för tredje gången inser jag att det var nagelfilen jag skulle hämta för en halvtimme sedan, när jag i stället gick och hängde tvätten. Nu har jag även filat naglarna.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Nålsögon

 1. Det är så mysigt att läsa din text och dina härliga hopp mellan stort och smått. Först hur du skickligt beskriver så jag nästan kan se platsen framför mig. Sedan något som jag så väl känner till. Plötsligt lär du mig något nytt från din erfarenhet och nyfikenhet. Ibland känner jag beröringspunkter. Som det där med fullt av konstiga och osorterade tankar. Fast vem har med att göra och avgöra vad som är onödigt att tänka. Jag tycker att de människor som inte verkar tänka alls, eller inte vill bjuda på något, är betydligt mer ointressanta och olevande.

 2. A-Lott skriver:

  Hej Tjejen hela dan:-)

  Jag kommer just hem ifrån son och sonhustru och jag måste säga att alltid får jag lära mig något nytt därifrån. Just nu tangerar det det du skriver om tankar.
  Har nu fått reda på, och vill härmed delge dig denna viktiga information;-D

  Huvudet innehåller i snitt 60 tusen tankar pr dag. Därav är 3 tusen nya tankar. Dvs att de flesta är återupprepningar av tidigare tänkta tankar, så det borde kunna gå att töja lite på de gamla så att det blir plats för fler nya.
  Men ändå så betyder det att vi på en vecka har 21 tusen nya tankar och det är ta mig sjuttsingen inte illa.
  Min kära sonhustru kunde inte delge mig kunskap om hur det är på nätterna men det var ju ingen som frågade heller. Och, förrestän…. är man tillräknelig på natten? Inte jag för jag har bara ett i huvet. PKissa! Sen sätter radarn igång och jag har hittills inte i mitt liv lyckats fånga några nya tankar på nätterna. Då sover jag och ser på bio.

  Mohaahahaha… kraaaam

 3. Det är roligt att följa dig i din vardag från det ena till det andra. Ja du, nog borde vi få insatt ett väl fungerande filter, så vi slapp ha så mycket onödigt att tänka på. Det splittrar och gör att vi kan bli lätt virriga, när allt bara snurrar runt som en centrifug. Jag behöver definitivt ett filter!

  Önskar dig en trevlig helg! Kram!

 4. Hej du!
  Något helt annat. Jag tittade på min statistik på min blogg. På ett ställe läste jag skräppost och siffran tio efteråt. Jag tryckte på siffran. Det fanns två stycken långa texter på engelska från okända personer och åtta svenska texter från samma person. DU. Vad konstigt. Jag har plockat upp dem från skräpposten och då hamnade de på samma ställe som där jag godkänner kommentarer från debutanter. Jag tänkte först höra med dig innan jag godkänner dem. Din dator har inte drabbats av någon virus, kräksjuka eller influensan? Ingen annan som du brukar skriva kommentarer till som reagerat? Väntar på ditt svar innan jag godkänner dem. Hoppas du hade en fin helg. Kram Bosse

  • beskrivarblogg skriver:

   Godkänn dem du – begriper inte hur de sorterar skräppost – jag har hittat Anna-Karin Mattssons kommentarer bland mitt skräp – inga virus, har norton som jag t o m tycker är alltför rigida! Kram, bra att du kollar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s