Allt har sin tid

Allt har sin tid.

Att det ska vara så svårt att samsas med den tanken. Allt har sin tid, allt finns och finns inte. Föds, lever och dör, oavsett vad det handlar om. Liv, kärlek, hälsa, glädje, sorg. Allt förändras varje ögonblick, ingenting är konstant.

Är det en trösterik tanke eller en förfärande insikt?

Jag tittar på Lennart Nilsson på TV, han är en gammal man idag, men tycks inte vara belastad av insikten att kanske ha haft sin tid. Han har den fortfarande. En passionerad, gammal man. Är det passion som gör en människa levande ända tills hon eller han dör?

Hur går det till att hålla liv i sin passion – jag tänker inte på den sexuella passionen, utan mera på passion som gör att något i ens liv är viktigare än allt annat, så viktigt att jag kan stå ut med vad som helst bara jag får göra eller vara passionerad.

När jag googlar ordet hittar jag mest recept på passionerad hälleflundra, passionerade politiker eller het, passionerad kärlek …

Och jag kommer ihåg en artikel om Hasse Alfredson inför 80-årsdagen – hur han tappat bort sin fantasi, den som alltid funnits där. Det lät inte som om han tyckte att livet var särskilt roligt längre.

Olof Palme var nog en passionerad politiker, trovärdig i sin passion. Konstnärer tycks också vara människor som brinner för det de gör. Skrivande människor också. Kanske spelar det ingen roll vad som blir resultatet av passionen, främsta syftet är möjligen att ge dig känslan av att vara levande. Få dig att känna att hela du lever, även om kroppen är skral.

Favoritcitatet igen – ”en dag ska vi alla dö, men alla andra dagar ska vi leva”. Detta sagt av en man som var aktiv alkoholist under många år av sitt liv, och antagligen inte kände att han levde i särskilt hög grad. Hela tiden var han en produktiv författare också. Så passionen kanske fanns där, mitt i eländet. Jag hoppas han är passionerat levande idag.

Bara jag skapar min passion, bara jag gör mig levande varje dag. En dag i taget. Allt har sin tid. Pär Lagerkvist uttryckte det så här:

Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.

Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.

Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allting tagas från mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra –
ensam, utan spår.

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Liv och död och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Allt har sin tid

 1. A-Lott skriver:

  Japp! Så är det. Ingen entusiasm över något, vad det vara månde, så blir det heller ingen passion.
  Men… kan vi bara hitta entusiasmen någonstans, så kommer passionen tillbaka liksom. Den där känslan att, Aha, nu kittlar det till. Samtidigt dyker glädjen upp som en ”gubben i lådan”.

  Och hur hittar vi det där då? För min del så har jag haft en passion i livet och det är att jag sjunger. Sjunger för mig själv, gör jag inte numera, men väl har jag hittat en liten grupp som fått mina livsandar att återvända.

  För… jag tror att det är svårt att hitta passion utan att veta att det hjälper att leta efter den. Livet går i stå. Man lever inte längre.

  Var… kan vi hitta passionen? Inte utan ett visst mått av entusiasm. Lite djeflar anamma. Att nu ska jag minsann göra något åt det här. Leta efter det där som vi glömt bort. Vad var det som roade oss? Vad var det som satte igång maskineriet, dvs. min usla kropp och själ? Vad, vem gjorde att jag kände mig levande?

  Jag tror att, när vi väl nått och uppfyllt det basala så behövs det kreativa. Somliga stickar strumpor, men det gör vare sig du eller jag. Sånt kan lätt bli ett tomt tidsfördriv. Vi vill djupare än så. Vi vill hitta en skapande kreativitet som ger oss något . För skapandet med händer, kropp, huvud, hjärnan, ja vad tusiken som helst, gör att sådana som vi, lever nöjdare.

  Nu ska vi inte se ner på de som stickar strumpor. Det är inte så jag menar, för de ”lider” av förnöjsamhet. Det är där vi också vill hamna. Förnöjsamhetsgänget. (titta, nu skapade jag ett nytt ord;-)
  Kan tala om att jag lade mig på rygg och mediterade efter att jag skrev förra ggn, men somnade efter en stund mitt i ett … ham sa.
  Kram från tok-Lott

  • beskrivarblogg skriver:

   Hoppas du fick en skön sovstund, kära vännen min! Det är gott att läsa dina ord, vi klurar på ungefär samma saker (och är väl inte ensamma om det) – att börja med att leta efter passionen igen är en god tanke. Sticka strumpor är bra för vissa – och kanske är det som du säger att vi också vill in i förnöjsamhetsgänget – är det där man är glad och belåten och har frid i själen? Något tok-Lott är du absolut inte, du är Anna-Charlotte. Du är min vän. Kram på dig

 2. Svenarne Jansson skriver:

  En särskilt väl formulerad text – tänkvärd, gruvsam, sanningsenlig.
  Passion – livskraft, vilja, framåtanda?
  Lite mer Lagerkvist i livet, kanske? / sa

  • beskrivarblogg skriver:

   Gruvsam är ett ord jag gillar – som ord. Inte som fenomen. Jag tror inte jag riktigt vet vad passion är, eller så krånglar jag till det. Sådant händer – kram och tack för att du följer med mig/oss

 3. lena skriver:

  Kanner passionen i ditt skrivande,sa vackert.Kram Lena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s