Ett annat liv

Idag får jag prata med mig för att andas. Tala om för mig själv att jag ska leva den här dagen också, en stund i taget, utan att låta ångesten ta mig. Utan att skrika högt. I och för sig kan jag gott skrika, bara katten som blir rädd – men det hjälper så kortvarigt.

Jag vill inte vara med mig längre, jag vill ha ett nytt liv, någon annans liv. Det här kroknar på alla fronter – och jag kan just inget göra. Mer än leva en dag till. Klappa katten, elda i spisen, diska, fixa sängen, koka en kopp te till. Försöka få tyst på alla tankar som inte leder någonvart. Störa dem med mantran.

Jag vill börja om, födas igen, lära mig gå och prata, och läsa och skriva. Bli förälskad, vara glad ung. Bli en bättre mamma och en annan hustru. Och farmor. Kanske bli mormor. Bli jag. Skapa ett annat liv än det jag har. Det jag har att leva. Det jag ändå lever.

Edvard Munch visste också hur det känns en sån här dag. Vi är många som vet.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ett annat liv

 1. Annika Bengtsson skriver:

  Jag kan inte ens ana hur du känner, bara skicka en mental styrkekram och säga att jag tänker på dig. Kram!

  Gilla

 2. Svenarne Jansson skriver:

  Alla dessa dagar som kommer och går. Så få kvar – så identiskt lika. Färglösa, fattiga, likgiltiga.
  Gråa som årstiden. Levda eller olevda är detsamma. Minns en färglåda som fanns, verktyg att förbättra, förgylla, levandegöra. Numera förkommen, osäkert var. På locket står Livsglädje.
  Hittelön utbetalas …

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Vi har haft våra färglådor, Svenarne – de finns där fortfarande, men jag börjar tro att vi letar på fel ställen. Alla dagar är inte så här, varken för dig eller för mig – men just nu är det färglöst och tungt. Det blir vår sägs det … Kram från en till en annan, utan färglåda för ögonblicket

   Gilla

 3. A-Lott skriver:

  Nu är det kväller och jag tror säkert att det mesta har släppt. Iaf hoppas jag det:)
  Men sådana här dagar är inte roliga alls. Det håller jag med om. Verkligen! Jag har sådana också fast jag har ju mina färgtuber att ta till fast det tar emot, det också emellanåt. Då försöker jag måla skriet, och sanningen att säga så blir mina tavlor bäst när jag är översiggiven eller om jag är urföbannad.
  Slentrian är det värsta som finns för en skapande själ. Du har som jag svårt att inse det här med avveckling. Vem f-n vill avveckla. Det är ju så här att det helt plötsligt blir lite bråttom att hinna allt det där man inte hann, och helt plötsligt stretar det i korsetten. Ny upplevelse att tiden har gått och att en viss stagnation uppstått. Vem hade räknat med det. Inte du och inte jag och inte heller är någon annan beredd.
  Men du… varför skriver vi om Gunvor, Anna-Lisa och Helge? Är det inte en flykt och ett önsketänkande om att det går att leva om det bara dyker upp det där som kittlar, om än bara i fantasin.
  Snälla Margareta… jag ber dig att släppa alla mörka tankar och se positivt på det du har upplevt. Du är du, och ingen annan har kunnat leva det bättre än du!
  För egentligen – när jag läser ditt inlägg med humor, så skrattar jag högt. Det finns inte tillstymmelse till att se att du tappat greppet. Jag ser en kvinna med friskt humör som:

  ”Jag vill börja om, födas igen, lära mig gå och prata, och läsa och skriva. Bli förälskad, vara glad ung. Bli en bättre mamma och en annan hustru. Och farmor. Kanske bli mormor. Bli jag. Skapa ett annat liv än det jag har. Det jag har att leva. Det jag ändå lever.”

  Ja du Margareta… du lever! 🙂 Innerlig kram!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Får du mig inte att le så får du mig att gråta … Tack för att du finns och tar dig tid med mig och mitt. Det har släppt en aning under dagen. Jag har fortfarande lust att skrika över liv som inte blev, och sjukdomar och elände både här och där. Är lite glad också mitt i alltihop – har fått ett korrekturuppdrag till, lite större än det första, av DuoDito och Helena Dahlstrand. Bra va! Önskar jag kunde/ville måla… Men, som du säger – jag lever och jag har systrar och vänner som bryr sig om mig! En innerlig kram tillbaka, jag är så glad för dig! Margareta

   Gilla

   • A-Lott skriver:

    Jag är ju sån att jag tror att det finns en anledning att vägar korsas.
    Sen har jag en devis. Inga nyheter är goda nyheter.
    Sen kan jag tala om att det sitter en man i soffan och hälsar till dig. Han inte bara lagade god mat, utan även hade med sig av sommarens hallon.
    Kram kram

    Gilla

   • beskrivarblogg skriver:

    Hälsa honom och ge honom en stor kram från mig – män med hallon ska kramas! Har han hört något om sin röntgen? Sköt om er/M

    Gilla

 4. Man vet aldrig vad dagarna för med sig – färg och glädje, eller grått och trist på gränsen till deprimerande. Om det inte är för deprimerande, öva dig i att titta på känslan och ha en inre dialog kring din analys av den, så småningom kan du kanske lätta på trycket genom ett nytt förhållningssätt? så att den tunga känslan inte blir lika långvarig varje gång. Jag över mig hela tiden och ibland funkar det riktigt bra!
  Kul att du har fått uppdrag – kör på!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack Johanna – jag övar också, varje dag – och ibland fungerar det ju, ibland blir känslorna överväldigande för en stund; och eftersom jag inte kan påverka det som orsakar mina ledsna känslor är det onekligen bra om jag kan hantera dem när de ändå dyker upp. Jag fick ett nytt uppdrag igår och det bidrog till att ta mig tillbaka till mera ”normal” status – nu väntar jag på nästa kund! Tack för att du läser

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s