Typsnitt till frukost

Jag tittar förgäves i böcker som jag tycker är vackra. Förgäves, därför att jag letar efter information om vilket typsnitt de är satta med, numera berättar förlagen aldrig detta. Har det blivit företagshemligheter, eller alltför ointressant för de flesta? Jag skriver mina manus till att börja med i Arial, som är lättläst. Senare i manuslivet testar jag olika typsnitt, och återvänder ofta till Garamond. Som ser ut så här

Häromdagen läste jag ut Jane Miller´s bok ”Den befriande åldern – tankar om att vara gammal” och min slutsats är att jag tyckte bättre om Elsie Johanssons förord, långt och reflekterande, t ex över att vara gammal – än om själva boken. Miller blev alltför citerande, alltför litterär för mitt förstånd.

Eller till Times New Roman som ser ut så här

När jag ger ut min bok vill jag att den ska vara vacker. Den får inte kosta mycket att framställa, men den ska vara skön att hålla i, skön att läsa. Bodil Malmstens loggböcker är i ett bra och hållvänligt format, och vackert utformade. Hon har dessutom bilder som höjer skönheten. Det kommer inte jag att ha råd med. Då måste texten inte enbart vara läsvärd, den må också göra läsarens ögon gott.

Tillbaka till Arial så länge.

Generösa skrivande människor på nätet har lärt mig att det är viktigt med rejäla marginaler ”så att man får plats med flikar” – vilka flikar? Och vad innebär ”danskt band”? Jag får fortsätta forska, det är mycket jag inte vet, även om bokframställning.

Det är förenat med vissa faror att äta frukost vid datorn, men den här brödsmulan gick att blåsa bort. Annars har jag en kasserad tandborste i beredskap. Har hällt vin i klaviaturen till min gamla stationära dator en gång, spolade bort vinet och torkade försiktigt med hårtorken. Det fungerade. Går nog inte lika bra med laptopen. Bort med den halvtomma, kallnade kaffekoppen.

Dagens andra frukost – den första tilldrog sig vid halv 6-tiden i morse. Detta var min status på Facebook:

Vaknar av tidningsbilen med helljus och extra lampor klockan 3. Somnar inte om. Ger upp, går upp klockan 5. Ska göra te, filterhållaren går sönder med ett snäpp. Ingen tesil inom räckhåll. Vedspisen trilskas, men tänder småningom. Tvättar sotet från händerna i kallvatten (det varma tar tid på sig att komma in i köket). God morgon? Nu dricker jag te och silar teflagor med munnen. Minsann vill sitta i mitt knä samtidigt som jag skriver, det blir lite trångt men varmt och gott. Det blir en lång söndag idag.

Tahoma 10 punkter heter ovanstående typsnitt, som skulle omfattat hela stycket. Om inte annat så är 10 p för smått för mina ögon. Jag kör 12.

 

När jag publicerar mitt inlägg ser det ut som om WordPress gör om typsnitten till ett och ssamma (utom det som av okänd anledning kursiverats) – så om ni vill se Garamond etc får ni lov att titta annanstans. Eller har jag kanske inte vaknat ännu?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Typsnitt till frukost

 1. A-Lott skriver:

  Det är en viss skillnad på Ariel och TnRoman. Det senare har mer luft mellan bokstäverna. Kanske ska man tänka på vilken publik man vänder sig mot i sitt skrivande. Unga skarpögda klarar det mesta. Och ändå så använder man förskräckligt stora bokstäver åt de som är små. 🙂
  Hoppas det kommer in fler åsikter och erfarenheter.
  Kram

 2. Annika Bengtsson skriver:

  Min Cayennebok är satt i Garamond. Det typsnitt som är standard i min version av Indesign är Minion, vilket också är trevligt och jag har sett böcker som är satta i det typsnittet. Allmänt gäller, som du säkert känner till, att böcker oftast är satta med ett serif-typsnitt. Garamond är ganska tunt. Jag har satt en inlaga på beställning, där tror jag att det var Book Antiqua, som jag blev förtjust i. Tidigare använde jag Times New Roman.

 3. Tjat tjat. Titta på mitt boktips från januari och slösa inte bort tid på att vara tveksam. Den tiden kan du lägga ner på annat viktigt. Där tar författarna dig från punkt A till punkt Ö. Du kan hela tiden gå tillbaka och se efter om du har boken hemma. Garamond är det vanligaste typsnittet. Jag ändrade mitt för någon vecka sedan. Gick även ner från 12 till 11punkter men hoppas kunna gå tillbaka om det finns möjlighet. Allt handlar om mm och att slippa skrymmande brev-kostnaden. Otroligt viktigt ekonomiskt.
  Ska du också se på Skidskytte-VM om fem minuter? 😉

  • beskrivarblogg skriver:

   Nej – jag ska inte se på TV, har ingen! Och det är skönt. Läste ditt boktips, har skrivit upp och läst massor om boken på Kristinas hemsida och blogg, inväntar ekonomi… Om någon vecka sådär, just nu sitter jag här på landet, utan bil och kommer inte in till vare sig banker eller affärer! Garamond är OK, jag testar just nu Book Antiqua – Times gjordes en gång av Monotype för tidningen Times, berättar min fd man som jobbat på Monotype (när jag väl kom på att rådfråga honom också). Han gillar också Garamond. Kram på dig och ha så kul (om) med skidskyttet

 4. Det finns böcker på biblioteket om att ge ut böcker. Jag lånade en som heter: Ge ut på eget förlag av Olle Vejde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s