Hat?

Hon sov dåligt, vaknade flera gånger och hade svårt att somna om. Fram emot morgonen kändes det kallare i sovrummet. När hon till slut motvilligt steg upp, kunde hon konstatera att det var strömavbrott. Inget vatten, ingen elvärme. Inget te.

Hon eldar i spisen, dricker mjölk och äter en apelsin till frukost. Torkar av fingrarna i snön på trappen. Efter ungefär tre timmar kom strömmen och vattnet tillbaka. Samtidigt kom fastighetsskötaren med en inspektör från försäkringsbolaget för att ”titta på huset”. De gick runt och kunde konstatera att det som främst behövde åtgärdas var att ta bort elementet ur duschrummet, av säkerhetsskäl. Någon sorts avskärmning borde också upp, för att hindra vatten att komma i kontakt med varmvattenberedaren utifrån.

Så är det tyst igen. Minsann sover på köksbordet, köket är varmt och snön faller från taket och träden. Det är ett par grader varmt och en kramsnö som nästan lockar till snöbollskrig. Hon skottar bort den från trappen i stället.

En spindel i sin tråd utanför köksfönstret far fram och tillbaka, tror nog att det redan är vår. Det är det inte. Varken utomhus eller i människors sinnen.

I pressen skrivs det om män som hatar kvinnor, hotar kvinnor, vill kvinnor ont och illa. Och uttrycker det – senast i en grupp på Facebook som skulle ha en särskild ”rycka slöjan dag” – gruppen försvann eftersom ”ägaren tagit bort den”, inte Facebook. Många sk kända kvinnor som uttrycker en normalt mänsklig uppfattning t ex om invandring och sverigedemokrater hotas och förföljs, länge och rått och brutalt. Vad har vi skapat för samhälle som föder dessa ”män”? Och är det kvinnor de hatar? Blir kvinnorna enbart mottagare av deras sjuka hat mot allt, livet, bristen på pengar och framtidshopp, arbetslöshet och kriminalitet, noll självkänsla?

Eller vill de bara åstadkomma debatten, få sina hot synliga i press och TV, bli okända kändisar – i vissa fall kända, men polisen gör uppenbarligen inte mycket åt den här sortens brott. För brott är det. Inte vet jag, men jag blir orolig inför framtiden, har lust att skrika högt och gå ut och demonstrera när ett parti med den bakgrund och den politik som Sverigedemokraterna (jag vill inte ens skriva ordet) står för, blir allt större.

Att bilda en kärleksgrupp (på Facebook) som motvikt är nog bra. Det räcker inte. Vad kan vi göra, som inte vill ha det så här, vare sig vi är kvinnor eller män!?

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hat?

 1. Yheela skriver:

  Jag känner mig så maktlös när jag läser om allt hat. Varför måste människan hata? Varför är det så svårt att älska, respektera, acceptera?

  • beskrivarblogg skriver:

   Jag känner samma maktlöshet som du Jenny – och jag tror att vi skapat ett samhälle där människor hamnar utanför det ”goda” och då är det nog en utväg att börja hata …

 2. Vägen till hat är så kort numera. Allt som är mjukt och vill kärlek försöker att nå fram men hatet verkar ha fått grepp. Det gör mig både arg, ledsen och skrämd. Tänker på hur det ska bli för alla barn i framtiden. VIsst är man maktlös. Ändå kommer jag aldrig att sluta vilja sprida värme och kärlek. Kanske våra försök kan ge ringar på vattnet och trycka bort hat och ondska … Kanske.

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s