Vladislav Savic i DN Debatt idag, 21 april – och de annonser som ligger direkt under artikeln…

”Aggressiv reklam bakom det växande spelmissbruket”

Publicerad i dag 00:05

Dubbelmoral. Staten drar in miljardsummor på spel. Men de hundratusentals ­svenskar som hamnat i spelberoende får sällan eller aldrig någon hjälp av samhället. Det är dags att politikerna börjar lyssna på andra än spelmarknadslobbyisterna, ­ skriver journalisten och spelmissbrukaren Vladislav Savic.

Vart du än vänder dig möts du av spelbranschens aggressiva reklam. Dröm dig bort, spela och vinn. Den mest anmärkningsvärda reklamen kom förra sommaren via det statliga spelmonopolet Svenska Spel. ”Dina pengar går till undervisning och sjukvård.”

Budskapet är tydligt: Även om du inte vinner gör du en god gärning, ett budskap som säkert många av mina en kvarts miljon medsystrar och medbröder som fastnat i spelträsket har svårt att förstå.

ANNONS:

Hundratusen av dessa räknas för tillfället som ”nyktra” spelmissbrukare. Sedan tillkommer anhöriga som drabbas direkt eller indirekt av spelmissbruket. Det handlar om ytterligare en kvarts miljon människor. Inte heller de erbjuds någon vård eller hjälp att tala om. I alltför många fall får de ingen hjälp alls.

Det gemensamma för missbrukarna och de anhöriga är att få vill tala om saken. Det är så oerhört skambelagt.

På den andra sidan finns desto röststarkare aktörer. En dryg miljard kronor spenderas på spelreklam varje år. Reklamen göder de ekonomiskt blödande medierna och även andra aktörer som lever på spel: spelombud i kiosker, mataffärer och så vidare.

Från 2011 och 2012 ökade spelreklamen med 40 procent, enligt Sifos reklammätning. Värdet av reklamen i medier är nu över två miljarder kronor.
Sedan finns spelbranschens aktiva lobbyister i Stockholm såväl som i Bryssel. Sist men inte minst finns politikerna. Ibland kommer de ut på scenen och gör ”politiskt korrekta” utspel, där de fördömer spelbranschen och formulerar sig i statlig dubbelmoral. Men sedan händer ingenting.

Frågan lågprioriteras – för vem vill höja skatten om dessa inkomster minskar? Speciellt nu när det är ekonomisk kris och hög arbetslöshet och stundande val? Riksdagspartierna från höger till vänster gillar spelinkomsterna. Det blir som en hemlig skatt. Spel ger pengar – mycket pengar – till statskassan. Vinstmiljarder som staten får in är viktigare än en den halva miljon medborgare som drabbats.

I stället pumpas vi fulla med nyheter via medierna om miljonvinnare och lyckliga kioskägare som sålt miljonvinster. Betydligt sämre säljer historier om dem som förlorat. Så har det varit i närmare trettiofem år, en period då spelmarknaden, spelomsättningen och spelreklamen exploderat i omfattning. I släptåget döljer sig familjetragedier.

Under det senaste halvåret har jag haft kontakt med en rad politiker, oftast de riktiga eldsjälarna som motionerat i riksdagen för att få till stånd förändringar.
Men inte heller de tycks få något gehör. Det är uppenbarligen svårt att diskutera denna fråga, med tanke på att det faktiskt handlar om en svårförsvarlig dubbelmoral som flera svenska regeringar medverkat till.

När medierna, framför allt de två stora public service-bolagen SVT och SR som inte har några ekonomiska intressen i spelandet, försöker lyfta frågan i debattprogram tackar politikerna nej till att medverka.

Och som alla moralfrågor splittrar frågan både regeringar och partier. Av statsrådet Maria Larssons framträdande i ”Studio ett” (10/4) framgick att regeringspartierna inte har någon samsyn i frågan om den nya socialtjänstlagen, som ska behandla spelmissbruk. Det gäller bland annat vem som ska bekosta och ansvara för vården och det preventiva arbetet.

Även inom partierna finns splittringstendenser. Politikerna för därför gärna över debatten till tjänstemännen på statens spelbolag. Men det känns konstigt att debattera med Svenska Spel. De gör faktiskt bara det som politikerna ålagt dem, nämligen att dra in pengar till staten via spel.

Idrottsrörelsen, som blivit en av huvuddebattörerna, får stort ekonomiskt stöd från Svenska Spel. Därmed blir idrottsrörelsen så att säga nyttiga spellobbyister i debatten. Det är tragiskt att man låter sig köpas så lätt. Även om Svenska Spel stod för hela Riksidrottsförbundets verksamhet skulle det kosta mindre än 25 procent av bolagets hela vinst.

Svenska Spel säger sig också ta sitt ”samhälleliga ansvar” genom att ge forskningen några promille av miljardvinsterna. Det finns dock ett stort trovärdighetsproblem här. Ungefär samma trovärdighetsfråga som när läkemedelsbran­schen sponsrar läkemedelsforskningen. Var finns statens ansvar?

Och mediernas bevakning av miljonvinnare är mer lönsam för dem, än att berätta om spelmissbrukarna. Här kommer den riktiga journalistiken på undantag.

Att hävda att politiker inte alls debatterar spelmarknadspolitiken är förstås fel. Men debatten har varit snedvriden, för att inte säga kontraproduktiv. Under drygt tio års tid har ­fokus legat på frågan om det är statliga bolag som bör ta störst samhällsansvar, eller om man ska släppa in utomstående aktörer så att man i alla fall får in skattemedel. En i sig viktig fråga. Men debatten tycks aldrig leda till något.

Under tiden har de utländska spelbolagen översköljt oss med spelreklam. För att inte förlora marknadsandelar har Svenska Spel och ATG svarat med minst lika aggressiv marknadsföring.

Resultatet ser man i dag. Spelomsättningen ökar, liksom antalet spelberoende. Men fort­farande tar ingen något ansvar för detta.

Och politikerna hukar för en debatt med de direkt berörda i den här frågan. Det finns mycket att debattera, trots att det finns goda intentioner genom försöken att få till stånd en ny socialtjänstlag.

Mycket kan dock göras omedelbart. Ge mer pengar till forskningen! Många forskare har tröttnat och bytt inriktning, eftersom de fått kämpa med näbbar och klor utan gehör. Spelet har gett mångmiljardbelopp till staten under decennier. Varför inte ge en liten del av överskottet till bland annat den medicinska forskningen och till de psykologer som försöker fördjupa sig i frågan?

För att inte tala om stöd till frivilligorganisationer. Spelberoendes riksförbund och dess lokala organisationer behöver stöd. I Stockholms lokalförening (Riksförbundet håller till i Göteborg) finns en (!) enda person anställd. Mer pengar finns inte till den verksamheten.

Hur det ser ut vid lokalföreningar i övriga landet kan man bara spekulera i.
Så ledamöter av Sveriges riksdag! Vakna upp och våga anta utmaningen och lyssna på den andra sidan också – inte bara på spelmarknadslobbyisterna.

Vladislav Savic, författare, journalist och spelmissbrukare

Tipsa via e-post

ANDRA HAR LÄST

 

 

Bra artikel av Savic i DN idag – direkt under annonseras för casino på nätet. Finns det inte tänkande textombrytare numera på tidningar?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vladislav Savic i DN Debatt idag, 21 april – och de annonser som ligger direkt under artikeln…

  1. Yheela skriver:

    Så typiskt och som du säger: Helt ogenomtänkt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s