”ödmjukande”

Ödmjukande – humbling

(Förödmjukande –  humiliating)

Glädjen i att ge

Tigga, sårbarhet, ge upp sitt ego

Den helige Franciskus

Leva utan pengar

 

 

Jag tittade på SVTplay igår (hallå Radiotjänst!) och en dokumentär ”Att leva ett enkelt liv”. En brittisk kyrkoherde, fd reklamman, gör sitt bästa som tiggare i dagens England. Vandrar genom vackra landskap på väg till en man som han hoppas ska ge honom någon sorts visdom. Här mötte jag för första gången det svenska ordet ”ödmjukande” i den översatta texten. Kyrkoherden upplevde att det var ”ödmjukande” att tigga mat och tågbiljetter (inte pengar, han skulle ju leva utan).

Programmet fyller mig med motstridiga känslor. Den här mannen knallar omkring med TV-kamera efter sig, och folk ger honom hamburgare och bananer och ost. Bröd utan vete, han är veteallergiker. Givarna är lika lyckliga som mottagaren. Det är kanske det starkaste intrycket efter att ha sett två program i serien. ”Det är saligt att giva” tror jag mig veta att någon sagt. Om kyrkoherden upplevde att det var förödmjukande att tigga eller enbart ödmjukande vet jag inte.

 

 

 

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”ödmjukande”

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Mitt svåraste: ödmjukhet och att be om hjälp………..
    B/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s