Svenarne och Stewe och sömnlöshet

Tisdag – regn. Blåst.

Nu Meditation ur operan Thais i öronen, musiken mjukar upp mitt ovilliga sinne idag. Testar just nu att värma huset för 8 pence – medelst värmeljus i en form med uppochnervänd blomkruka (tom) ovanpå. Värmen ska ta sig ut genom hålet i krukan. Tips på nätet, har inte märkt någon större värmeeffekt ännu…

Minsann går inte ut idag. Inte jag heller, tillräckligt med ved är intagen, och tidningen läst. Mest elände som jag varken kan eller vill föreställa mig fullt ut. Och nyheten att ett godståg med bajs (!?) har spårat ur nära Stockholms central. Och Zlatans åttonde guldboll.

Nu lyssnar jag till Dire Straits och ”So far away” – den musiken vill mannen min ha på sin begravning. Jag har läst i natt, inte sovit mycket. Färdig med Elizabeth George och hennes tjocka bok, som visserligen fick en upplösning till slut men som jag fortfarande tycker var för rörig och samtidigt seg.

Började därefter läsa Stewe Claeson ”Den tjugotredje dikten”. Kände någon sorts motstånd i början, kanske handlade det mera om att jag hellre ville sova. Läste och blev alltmera fängslad av hans två huvudpersoner, av hans beskrivning av hur naturen påverkar oss, av all oro och alla frågetecken inför en framtid som ingen av oss vet något om. En bok som berör och som rör vid mitt hjärta, och ibland får mig att tänka och reflektera över samma saker som männen i boken. En fin bok.

Hans sätt att bygga långa, långa meningar fångar mig också. Jag brukar gilla korta meningar, gärna kommaterade och strukturerade på ett överskådligt sätt. Här är det ord och åter ord, länge. Inte ett ord för mycket. Läser med glädje vidare om en stund. Ska låna flera böcker av honom när jag kommer till biblioteket.

Min nattliga vakenhet börjar bekymra mig. Jag har inga tidsbegrepp, om jag somnar till och vaknar tror jag att jag sovit länge. Det visar sig vara bara någon timme. Gav upp försöken att somna och läste mellan 3 och 5, sov sedan tills kroppen sade ifrån att den inte ville ligga i sängen längre. Då var klockan halv 9. Dags att gå upp. Har lite ont i den opererade höften idag, men det tycks ge med sig ju längre jag är uppe. Tror jag måste flytta till sonens hårdare säng igen. Får väl lura med mig mannen min dit in, sängen är stor nog, men vi får klättra över varandra om vi behöver gå upp om natten. När vi behöver gå upp.

I morgon ska jag köpa apelsiner att pressa och dricka innan jag går till sängs! Helens tips för bättre glukosbalans inför natten, kanske hjälper det. Och så ska jag läsa lite i Svenarne Janssons fina diktbok ”Ordvändor” som jag fick med posten igår. Hans dikter pratar med mig, gör mig ibland glad, ibland sorgsen. Han ger livet vackra ord. Boken kan köpas direkt från Svenarne eller på Vulkan eller Adlibris (det senare är jag inte säker på).

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svenarne och Stewe och sömnlöshet

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Berättade jag om väninnan som tipsade om att gå upp o koka lite kaffe mitt i natten, dricka det o sedan bums i säng? Det lär ha insomningseffekt, sägs det. Testa!
  För övrigt anser jag (inte att Kartago ska förstöras utan) att Zlatan är värd alla guldbollar han kan få. Och som jag sa till syster K: Jag ska köpa massor av frimärkshäften när han kommer som frimärke!! ”Zlatan, å Zlatan!” som den lille killen sjöng……….
  Puss o kram
  syster B

  • beskrivarblogg skriver:

   Jag gillar också Zlatan så jag köper de frimärkena också! Såg ju inte killen som sjöng, har sovit sisådär i natt också, bredvid Ulf – det går väl. I morgon ska jag till sjukgymnasten för att hämta ”gummiband” – sedan får det vara bra. Kram på dig, käraste syster min!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s