Vägskäl

Hon låter fingrarna vila på tangenterna, väntar på att de ska börja skapa ord och meningar. Andas, medvetet och allt djupare. Blundar för att inte låta sig störas av felskrivningar. De kan korrigeras senare. Är innerligt tacksam mot fru Lindström (mera bekant för att vara gift med Mulltoans uppfinnare) en gång för sisådär femtio år sedan lärde henne skriva maskin. Då fick man ha en skärm över tangenterna så att de inte skulle synas, och så skulle det gå fort. Stenografin som också ingick i sekreterarutbildningen har hon glömt det mesta av, men fingersättning och hastighet att skriva finns kvar. Än så länge.

Sekreterarutbildning efter studenten eftersom den var 1-årig och hon hade bråttom att gifta sig och flytta till huvudstaden. Hon var inte med barn, första sonen kom först två år efter bröllopet – men ville komma hemifrån och börja sitt riktiga liv. Senare började hon också läsa vid universitetet, statistik först och därefter nordiska språk, varför har hon nog aldrig riktigt förstått. Då hade hon jobbat som sekreterare tillräckligt länge för att tröttna på att vara lydig och lyssnande och enbart göra det andra initierat. Universitetsstudier verkade som ett bra alternativ.

I något sammanhang stod Birger Sjöbergs ”Kvartetten som sprängdes” på schemat, hon har glömt hur uppgiften löd, hon har glömt vad hon gjorde – men hon minns för alltid hur docenten (vars namn hon också har glömt) talade om att hon totalt hade missförstått det hela, och att hon kanske skulle passa bättre hemma i köket nu när hon ändå väntade barn. För det gjorde hon. Och hon avslutade universitetsstudierna där och då. Fortfarande har hon inte läst om Kvartetten-boken heller. Ett av livets många vägskäl.

 

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s