Nätspel

Oskrivet. Söndag, idag kommer hundarnas husse hem, och jag kan återgå till mannen min. I morgon fyller jag 72 år, obegripligt och sant.

Jag har tid att skriva, ingenting stör mig, hundarna ligger just nu på golvet bredvid mig och sover. Vi har varit ute två vändor, de har gjort vad de ska och behöver inte gå ut förrän till kvällen. Jag är trött i kroppen, samtidigt som jag tror att motionen varit bra för mig. Det jag inser är att jag är otroligt otränad och behöver se till att röra på mig mycket mera än hittills efter höftoperationen.

Så skönt att februari är en kort månad, och att redan nästan två dagar har gått. I mars kan jag börja inbilla mig att våren inte är så långt borta, i april vet jag om den är här eller om jag fortfarande väntar. Och i maj är det i alla fall inte någonting som kallas vinter längre. Då är det grönt ute, det är vitsippor och blåsippor, tussilago har kanske redan blommat färdigt. Syrenerna börjar slå ut de knoppar de redan visar, snödropparna är färdiga för året, men tulpanerna visar sig och rör sig mot ljuset och värmen. Jag längtar.

Läste en artikel i någon av kvällstidningarna om en spelberoende kvinna. Hon arbetade som lärare, lurade alla med sitt dubbelliv, har suttit häktad en längre tid – den längsta hon inte spelat på alla internetcasinon där hon hade konton. Hon beskriver det som en lättnad. Jag blir berörd av hennes berättelse – det kunde ha varit jag. Hon stal från släkt och kollegor, pantbelånade och  spelmissbruk. Hela hennes tillvaro har rasat, och hon kommer att hamna i fängelse – kanske kan det hjälpa henne. Min tillvaro rasade också, men jag slapp fängelset. Och hon har en chans nu, att komma ur sitt missbruk. Hoppas att hon får hjälp, inte enbart straff.

Hennes historia visar också att det går att leva den här sortens dubbelliv – spela och förlora större summor än man någonsin använt för något annat ändamål, i artikeln stod någonting om att åka ”till IKEA för att köpa en varmkorv för fem kronor (dvs billigare än någon annanstans) och så åka hem och spela bort tiotusentals kronor” – så fungerar det. Man blir totalt blind och avstängd för pengars värde, siffrorna på skärmen betyder ingenting. Och du tror hela tiden att du ska kunna vinna tillbaka det du spelat bort, att du ska kunna lappa ihop och täcka över alla hål ditt missbruk kostat dig och de dina. Du tror detta, trots att allt du gör och allt som händer bara visar att du hela tiden förlorar, aldrig vinner. Om du vinner något räcker det ändå inte särskilt långt, och då är det lika bra att spela, igen.

Jag undrar hur många vi är, vi som är spelberoende, vi som är spelmissbrukare eller har varit det. Ingen vet, många av oss lever ett påfrestande dubbelliv, som någon gång kommer att avslöjas. Kanske av de medberoende, de människor som finns nära.  Anhöriga som dittills inte förstått eller orkat förstå,  kollegor som äntligen börjar ta tag i det de länge misstänkt,  myndigheter som hittar konstigheter i bokföring och deklarationer.

Det kan ta lång tid, så lång tid att den som är spelmissbrukare inte orkar fortsätta leva ett liv som blivit outhärdligt, utan väljer att ta sitt liv. Tuula i Gävle orkade inte leva, jag hoppas kvinnan som nu är aktuell i tidningarna ska orka fortsätta. Jag gör det.DSC00975

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nätspel

  1. Vacker bild. Skönt att det går mot bättre tider för att vistas ute så du får upp flåset och dina muskler får jobba lite mer. Hoppas du har en fin 72-års dag. Det där spelberoendet tror jag nästan vem som helst kan frestas att hamna i om man börjat få smak på det. Möjligheterna och lockelserna har ökat lavinartat om man jämför med förr. Framförallt att kunna sköta allt hemifrån sin egen kammare. Jag förstår att du ömmar extra för dina medsystrar och medbröder. Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s