Till min son

Det här vill jag säga till, och om, vår son idag vid hans begravning. Vad jag kommer att säga är förmodligen en annan sak…

 

Jag är Mats mamma. Just i det här ögonblicket är jag glad. Glad och djupt tacksam över att ni alla valt att vara här med oss idag. Vi kommer att ha svårt att tacka er allihop personligen, så jag gör det nu, så här. Tack.

 

Alla vi som är här har våra egna minnen av Mats, många goda minnen och andra som inte är lika goda. Jag vill att vi ska minnas hela Mats.

Han var en älskad och kärleksfull, stolt pappa till Sofia, han var en god och lojal son och bror, han var vänfast och en duktig yrkesman, hängiven jägare och fiskare, husse till sin älskade Rösti. Länge var Sofias mamma Teija vid Mats sida, ett starkt stöd privat och i jobbet.

Många människor älskade honom och ville honom väl. Han bodde de senaste två åren tillsammans med sin pappa på landet, på Djurö, där han helst ville vara. De behövde varandra, och de kunde hjälpa varandra.

Mats renoverade lillhuset, han såg till att det gjordes en ny uppfart till huset, han gömde den fula nya avloppstanken längs uppfarten under ett lager av mossa. Han jobbade hos olika vänner som behövde hans hantverk. Och han var den skickligaste jag någonsin sett filea en abborre, eller stå i mitt kök och skapa en mjärde av en rulle trådsnät.

Mats var också alkoholist.

Hans liv de senaste åren var många gånger svårt och tungt. Ingen av alla vi som älskade Mats kunde beskydda honom eller hjälpa honom, vi kunde bara önska att han skulle hitta sin egen väg ur sjukdom, ångest och ensamhet. Ingen av oss vet vad som kunde ha hänt i hans liv, om inte döden tagit honom därute på landet, en måndag för en månad sedan. Han var på någon sorts väg, hade kontakt med kommunens beroendegrupp och kontaktpersoner där.

Jag vet att några reagerade på dödsbudet med frågan ”har han tagit livet av sig”. Det gjorde han inte. Han ville leva, också när det var så gott som outhärdligt att fortsätta. Om inte för annat, så för kärleken till sin dotter Sofia. Vi pratade om detta, han var väldigt klar över att han aldrig ville ta sitt liv. Det som hände var en olycka. Ingenting annat. Olyckan tog Mats ifrån oss – men jag tror att han finns kvar hos oss, hela Mats, så länge vi minns honom.

Jag lånar några ord av en skrivande vän, som beskriver var Mats är för mig just nu, han är ”inte fjärran, men bortom nära”. Där finns han så länge vi finns. Mats är fortfarande Sofias pappa, Eriks och Anders bror. Jan och jag har fortfarande tre söner.

Mats är fri nu. Vi minns honom med kärlek och glädje, tacksamma för att han var med oss tills hans liv tog slut.

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Till min son

 1. joannabq skriver:

  Så otroligt sorgligt det är, kära Margareta! Och så fint du skriver om Mats. Jag hoppas innerligt att det trots allt blir en ljus och vacker dag för er alla.

  Varm kram!

 2. Skrivmoster skriver:

  Hoppas att du orkar och får sagt det fina du skrivit med sån kärlek och omtanke. Önskar dig styrka i denna avskedets stund. Varm kram

 3. Så fint sagt, vad och hur det blir i kyrkan så har du sagt dem nu i alla fall. Tårarna rinner här, kan inte veta men ana din sorg. Kram fina Margaretha och känn idag hur närvarande han är. För det är jag helt övertygad om att han är. Bortom, nära ❤ kram

 4. miatankar skriver:

  Instämmer, väldigt fina ord och tankar. Ta med dig detta skrivna och ha som hjälp. Känns det för svårt så kan pappret vara bra att koncentrera sig på. Jag hoppas att dagen kommer att gå bra och alltid i efterhand kännas som att det blev ett fint avsked av er son.

 5. Tänkte som Miatankar. Ta med ”fusklappen”. Det var mycket bra skrivet. Jag hoppas det blir en begravning som går i ”ljusets” tecken. Personligen tror jag att Mats har det bra nu. Kram Bosse

 6. Nillas Hälsa & Harmoni skriver:

  Hej! Jag hoppas att du finner styrka att säga de orden som du nu har delat med oss. Så fint, öppet och kärleksfullt!
  Jag tror och hoppas att det blir en ljus begravning.
  Kramar, Gunilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Gunilla – begravningen blev fin och ljus, jag hittade kraft att säga det jag ville och allt var vackert, med många människor som också älskade och saknar Mats. Tack för ditt deltagande/Margareta

 7. Åsa Hellberg skriver:

  Så oerhört sorgligt, Margaretha. Men vad fint du skriver om din son, hoppas att många får ta del av det.
  Kram Åsa

 8. Dakota skriver:

  Så fint och sorgligt du skriver 😥
  Jag beundrar styrkan i dina ord, de går rakt in i hjärtat ❤

  Stor kram & mycket kärlek ❤
  // Dakota

 9. Så vackert, ärligt och äkta skrivet av dig, Margareta. Ibland är det som att man kommer nära kärnan i livet mitt i den stora sorgens famn. Märkligt, fast så kan det vara.

  Det gör mig glad att läsa att du kunde läsa orden på begravningen.

  Jag tänker på dig till och från. Hur tufft livet kan vara. Fast människan är stark många gånger. Jag tror att du är stark, Margareta. Även om man också får vara svag och liten när livet är tufft.

  Varma kramar till dig/Anna-karin

 10. Lotta Wanner skriver:

  Skickar mina allra varmaste tankar till dig idag och alla andra dagar Margareta. ❤

 11. lenaikista skriver:

  Har just upptäckt din blogg och tycker mycket om den. Särskilt starkt var detta. Med både det ljusa och det mörka – hela människan. Som lever kvar i minnet – det enda liv efter detta jag tror på. Gott så.
  Tack, jag återkommer.

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för dina ord Lena i Kista, det ljusa och det mörka är ju där hela tiden, mindre starkt ibland och outhärdligt starkt ibland. Liv kallas det nog, och det är gott så. Du är välkommen tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s