Så går en dag

”Så går en dag än från vårt liv, och kommer aldrig åter” – psalm, som sjöngs i Småland av Astrid Lindgrens föräldrar varje kväll, och bok skriven av Jonas Gardell. Nu ord som surrar i mitt huvud, vem som satt dit dem vet jag inte. Antagligen samma själ som spikat fast ”Om natten ringer de döda” – det är många tankar på förgänglighet, liv och död som far igenom mig för ögonblicket. Hela tiden, natt som dag. Och vår son är död. Absolut, definitivt, väldigt obevekligt död. Det fattar jag inte.

Tanken får mig att dra djupt efter andan när den drabbar mig. För drabbar gör den. Någon skrev något jag inte begrep om ”frusen sorg” – den här är inte frusen. Den erupterar som en geisir, den skriker åt mig, den översvämmar mig. Och lägger sig lite och vilar. I den där vilan börjar jag nästan vänja mig vid tanken att Mats är borta, att han är död, att han bara finns som någonting i jorden på kyrkogården i Sundbyberg, kvarter x plats y.

Utan sten än så länge, men forfarande är han pratbar. Jag går dit och står där och muttrar när jag passerar stan. Vill ju berätta att hans hund har ont i ett ben just nu, men att han ändå trivs med mig och katten. Vill berätta att hans dotter är vacker. Att hans pappa sörjer honom djupt. Att hans bröder saknar honom. Att han fattas oss alla. Men det vet han nog, han visste det säkert redan innan han dog. För han fattades ju redan då, han fattades sig själv. Hur meningsbyggnaden ska se ut klarar jag inte. Han vet vad jag menar.

Andas, Margareta, andas. Och gråt, det är bara katten och hunden som hör dig och ser dig. Gråt. Dra efter andan igen. Så.

>Svart galla

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s