Montaigne och digitalisering

Hon lånade Montaignes ”Essays” på biblioteket och glömde den hos fd maken, lånetiden går ut om två veckor så det ordnar sig. Det är inget verk hon tar sig rakt igenom i ett svep, kräver närvaro och funderande, men är konstigt spännande. Två delar till finns, detta är den första i nyöversättning. Originalet är från ”mars 1580” anger Wikipedia, det vill säga de skrevs för 435 år sedan.

Nyss läste hon en artikel i dagstidningen om en annan bok, om hur ”the winner takes it all” i det nya digitaliserade samhälle och den kultur vi skapar just nu (Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee om digitaliseringens effekter i ”Den andra maskinåldern”, övers: Joel Nordqvist, Daidalos). Skillnaderna mellan rika och fattiga ökar, det blir allt längre mellan människor över huvud taget. Finns det utrymme för Michel de Montaigne om några år, eller försvinner även han i mediebruset (datorn tycker jag ska stava ordet så, jag trodde mediabruset…)?

Hon tänker igen att hon borde smörja in sina torra händer. Och nu gör hon det. När hon ändå rest på sig stoppar hon in några vedpinnar i spisen och släpper ut katten. Igen. Hunden får vänta en stund på sin mitt-på-dagen-promenad.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s