Varandras förutsättningar

Sitter ute i växlande molnighet och försöker skriva, någonting… Vinden är lite svalare än igår, och håret far runt mitt huvud. Tänker på vännen vars man nu mest vill sova, inte äta eller dricka just någonting. Det är drygt tjugo år sedan han fick den stroke som gjorde honom rullstolsburen. Nu tycks hans kropp inte vilja vara med längre. Han får stanna hemma, han får sova och han slipper äta – hon hanterar situationen med den kraft hon har kvar. Och med fantastiska insatser av hemtjänsten – det jag vet om de kvinnorna gör att jag vill flytta dit när jag blir äldre och behöver hjälp!

Döden och livet, livet och döden. Varandras förutsättningar. En människas hela liv är så kort också när det mäts i många decennier. För kort känns det för mig som är sjuttiotre. Vad är det jag vill ha gjort innan jag dör, som jag inte gjort hittills? Inte handlar det om att simma med delfiner (som någon krönika sade häromdagen). Mera om att ta tillvara sin tid bättre, göra mera av det jag vill, om jag törs ta reda på det. Mindre av det jag inte vill – det har alltid varit lättare att formulera, alla ”inten”.

Jag kan inte låta bli att tänka på dig varje dag. Undra om du lever, undra hur du mår. Men jag vill inte vara den som öppnar en gisten dörr till någon sorts fortsättning på det som var vi i drygt trettio år. Inte en gång till.

Har vi redan sagt allt vi kan och vill säga varandra? Har vi gjort klart alla våra minnen? Tröttnat på att skapa nya, tillsammans? Det verkar så.

Nu får du vara ensam på egen hand, du som jag. Jag har varit ensam längre än jag ville veta.

Snapshot_20121031_1

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s