Sånger om kärlek, om liv och om död

Försöker få mig att omfatta den här dagen, låta den ta mig någonstans, få orden att trilla ner på skärmen och bilda en helhet. Djupast och längst innerst inne är jag övertygad om att jag inte kan, inte duger, bara schabblar och tjatar om samma gamla gnäll. Ett helt liv har jag försökt övertyga mig om att jag kan, att jag orkar, att jag vill och får – nu känns det avlägset. Som om det handlade om någon annan, i ett annat liv, annanstans.

Och så är det ju. Jag är en annan idag, en annan jämfört med igår, och definitivt jämfört med för tjugo år sedan. Inte vill jag dit igen heller. Det är inte det jag skriver om, det är något om tappad ork, tappad lust, tappad eller aldrig just havd glädje. Vilket larv, klart jag varit glad jag med. Ofta. Men grundtonen i mig har nog alltid varit mera mörk, har kanske inte synts så väl alltid. Och just nu tycker jag mig inte vara deprimerad. Bara låg.

Avbrott för att tala om min banks IBAN etc för finsk Bokbörsen-kund som köpt ”Sånger om kärlek” av Eeva Kilpi. Det är också en del av mitt liv.

Låg. Av alla möjliga eller inga skäl. Det är mycket död och döende i min och alla andras verkligheter just nu. Någon ska i kväll äta vänskapsmiddag med en långvarig vän som ska dö i höst eller senast i vinter, en annan har just fått veta att en vän som hen inte hann besöka har dött, någon ligger i koma och får inte besökas av andra än de närmaste, en vän vill bara sova, inte äta eller dricka. Jag både äter och dricker och slösar med min tid, lever och gnyr.

Det finns glädjeämnen. När jag kollar besöksstatistiken på min blogg visar den att nästan 300 visningar igår är svenska, två är från Albanien (syrran och hennes kompis bilar runt där nu), en från Frankrike (där finns flera vänner), en från Finland (okänd), en från Brasilien (okänd) och en från Cypern (hej Lena!). Jag tror mig också veta att bland alla de svenska finns en kvinna som de senaste dagarna plöjt igenom många av mina texter – och hon tycks hänga med ännu. Det gör mig glad.

Får just veta att den person som låg i koma dog igår kväll… Hela tiden detta spel mellan liv och död, död och liv – och så har det förstås alltid varit, men jag har inte varit lika nära, lika medveten. Jag vill låta ett vintrigt ljus lysa för er alla.2013-03-18 19.52.23

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sånger om kärlek, om liv och om död

 1. lena skriver:

  Tack for ljuset.Kram Lena.

 2. lenaikista skriver:

  Jag läser o läser… 😉

  Tänker särskilt på det du skrev om att man måste prata om även det svåra för att relationen ska få en chans. (Ungefär, jag hittar det inte just nu.)

  För jag funderar mycket kring: Finns det människor som kan ha en helt tillfredsställande relation fast de bara har ”trevlighetsprat”? Så är det inte för mig, vilket blir allt tydligare med åren. Minns när min förste man (som inte var någon känslopratare) mkt förvånat sa: ”Det gör faktiskt skillnad om man pratar. Även om inget ändrats i sak.”

  Och min nuvarande man verkar jag ha ”frälst” – trots att han var ”en gammal hund”. 😉 Det är aldrig för sent…

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Eeva Kilpi kunde gott få Nobelpris! Och vi bor just på Hotel Nobel i Tirana. Far hem på måndag. Vi hörs! Upp igen ur det låga! KramR
  Barbro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s