Ljus i mörkret

20.02 en lördagskväll i september 2015.

Ett halvt glas vin bredvid datorn, får inte hörlurarna att fungera så att jag kan kolla SVTplay. Nytvättad tygserviett, sladdar, pappas gåva från Jernverket i Avesta – en liten, mycket liten bägare i silver – med flingsalt i, står en bit bort på köksbordet. Kattens dyna är tom, hon är kvar hos fd maken (min, inte kattens).

Svart utanför fönstren. Funderade ett tag på att elda i vedspisen, tog på mig en poncho i stället. Golvet i köket är kallt, dags att ta fram den stora vintermattan. Den som jag och syrrorna släpade hem från en turkisk butik i London för många år sedan. Har packat undan shorts och linnen idag.

Syrran ringde och hade läst min ledsna grattishälsning. Vi pratade bort lite av vemodet. För ögonblicket i alla fall. Det är höst, det är mörkt, det är snart november (OK, oktober först, men sedan) – det är långt till ljus och sommar.

Inte för att sommar är garanterat glatt och roligt – men den är ju något att längta till. Vem längtar till november (kanske NaNoWriMo-skrivare, inga andra) – tror inte att jag hänger på det skrivandet den här gången. Har gjort det i tre år, utan nämnvärt resultat. Klent resultat är riktigare.

Nu har jag tänt tavelbelysningen i vardagsrummet, det ser lite mysigt ut så här från köket. På Mats köpmansskänk står en gammal korg med tidningar, ett horn som är vackert och en liten bricka med stenar som jag hittade i ett dike härute. Stenarna fascinerade mig, från början en större sten som gått i två delar, och så en sten som jag tror mig minnas kommer från USA. Stenarna är släkt med varandra på något sätt. Jag är en stensamlare. Tavlan är målad av en Sala-konstnär vid namn Engberg, autodidakt som målat bland annat den här dramatiska havstavlan. Sala och hav – vet inte hur det hänger ihop, vet tyvärr inte något om denne konstnär, annat än att han är död.

Jag sitter vid köksbordet, mellan lampan i köksfönstret och belysningen i rummet, aningen omsluten av ljus. Har tänt på trappen också. Och faktiskt låst ytterdörren, det brukar jag glömma. På klädstrecket hänger nu bara en gammal trasmatta. Den får följa med till fd makens sommarhus i morgon, om den så är blöt fortfarande, eller igen. Syrran påminde mig om att jag glömt bort mosters födelsedag den 10 september. Grattis kära moster som skulle fyllt 100 då.

2015-09-12 19.13.44

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ljus i mörkret

 1. Svenarne skriver:

  Fin stämning i din berättelse. Kan identifiera mig i flera av de skeenden du beskriver. Höst och vinter ska genomlidas, utan några särskilda ljuspunkter på vägen. Uppgivenhet är den dominerande känslan, här och nu. Jag vet inte om jag kan. Eller vill …

  • beskrivarblogg skriver:

   Svenarne – det säger jag bara: VILL! Uppgiven eller ej, vill och kan! Skriv, jag saknar dina dikter. Eller skriv längre, kanske svårare – det svåra kan ibland flytta på uppgivenheten, eller åtminstone göra att den blir av ett annat slag! Kram till dig – jag behöver dig och dina ord. Margareta

 2. miatankar skriver:

  Jag brukar tänka att t.o.m 15 oktober kan det vara underbart väder… Höstfärgerna är underbara. Sedan går vi in i dimman o mörkret… men för min del vänder det redan vid nyår… då känner jag att, trots mörkret, så går vi mot rätt håll. Det känns genast litet roligare då… 😉

  Fin redogörelse du gör av din känsla… av ljus o mörker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s