Farmor, det här fixar du

Hemma igen, eller ja, hemma hos fd maken igen, efter en natt i ”mitt” hus för ombyte av kläder mm. Har haft en på många sätt omtumlande vecka i Näsåker, på skrivretreat. Fem deltagare, plus värdinnan Johanna Wistrand som stod för de mest fantastiska frukostar jag ätit på länge. Riktig långfil, seg så den vänder och lämnar skeden blank – har inte sett sådan sedan jag var liten. Och jag har börjat äta havregrynsgröt igen, och tycker det är gott – tillbehören gjorde inte gröten sämre: hjortron, blåbärssylt, paradisäppelmos… Nu ska här ätas gröt framöver, något jag inte gjort sedan barnen var små och ”skulle” ha gröt.

Har nu rett ut ett par småsaker som oroat fd maken under veckan, och i morgon ska han ta bort ett födelsemärke, och på tisdag skiktröntga hjärnan – hans glömska blir allt mera omfattande, särskilt om han blir orolig eller stressad av att något inte fungerar som det ska. Fredag är det dags att besiktiga bilen, och nästa vecka har han ett läkarbesök igen.

Någonstans i allt det här får jag själv antagligen en kallelse till gastroskopi på Huddinge – efter strul med vikarierande läkares remisser hit och dit… Har bokat av Sophiahemmet, tror Huddinge är duktigare – och det instämde min läkare i när jag äntligen fick prata med henne och inte någon av vikarierna. Skiktröntgen visade förändringar i gallgångarna – första beskedet var att de var elakartade, men efter en kvart kom ett nytt samtal som ändrade på den utsagan – röntgen hade visat att de inte var elakartade. Jag väljer att tro på det.

Allt det här bidrog till att det just inte blev något skrivet däruppe i fina Näsåker. Men jag läste igenom mitt ”gamla manus”, det som handlar om spelberoende, -missbruk, kärlek och inte kärlek, försöken att få samhällelig hjälp utan att lyckas, stödet från familjen. Mödosam läsning, sorglig, ibland lite lustig, ofta bortglömda texter. Det kan nog bli något…

Kanske får sonsonens kommentar i SMS till mig när det var som svartast bli titeln – ”Farmor, det här fixar du”. Det meddelandet fick mig att storgråta, inte för att jag var ledsen, men för att jag blev så innerligt glad.

Och så är det val, ett skrämmande val, ett som också bidrar till olust och oro. Men, vi – alla vi som vill leva i ett gott Sverige med utrymme för människor från många länder, i frihet – fixar det här. På något sätt. Nu är Molly här hos mig igen, hon är klappad och kramad och för ögonblicket alldeles nöjd med att ligga bredvid stolen. Under stolen är en korrektare lägesbeskrivning.

20180909_154527.jpg

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farmor, det här fixar du

  1. livsglimtar skriver:

    Ett så härligt slut på inlägget, Farmor är verkligen något att se fram emot, du vet ju hur tossig jag är med barnbarnen, välkommen i klubben. Hoppas så att familjen bor nära dig så det blir lite av din egen vardag att finnas i både de nya föräldrarnas liv och barnbarnet. Du kommer må smashing framöver, tankarna kommer stå på rad och trängas om att få plats, ta nu fram stickorna eller virknålen, så roligt och jag blev så himla glad för din del. Kram

    Gilla

  2. beskrivarblogg skriver:

    Tack för att du bryr dig om att berätta att du blir glad för min del – stickar eller virkar gör jag inte, men det går at leva utan det. Kram på dig!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s