Ett liv

Ännu en dag. Sol, skönt ute under tidig hundpromenad. Ingenting på något program förrän måndag, hörselkliniken för egen del. Kanske åker vi hem till Agnes några dagar dessförinnan.

Minnesmottagningen på Jakobsbergs sjukhus var en god bekantskap. En ung (alla läkare är så unga numera) lugn och förtroendeingivande läkare, en trevlig sjuksyster som tipsade om gratis parkering lite närmare centrum, och proffsigt två timmar långt samtal, inklusive diverse test för fd makens del. Även han var glad åt läkarens sätt att möta honom. Kroppsundersökning inkl EKG avslutade det hela. Igår ringde läkaren och meddelade att han skickar en remiss till husläkarmottagningen för uppföljning av EKG, han ville att de skulle kolla förmaksflimret lite extra noga. Inget akut, inget att oroa sig för – men ändå. Bra, omsorgsfullt och oroligt.

I början av november blir det hembesök av arbetsterapeut för att se hur fd maken klarar sig hemma. Då får Agnes hålla sig borta ett par timmar… Och städa ordentligt dessförinnan. Läkarintyg för ansökan om färdtjänst inskickat för tre veckor sedan, inkl följebrev, men det lär kunna ta upp till tre månader innan man får något besked. Kommunens hemsida säger två-tre veckor. Än har inte den blankett kommunen ska skicka hem kommit i brevlådan… Därmed är heller ingen formell ansökan ännu gjord.

Så småningom kommer läkare, röntgenresultat, terapeutens slutsatser att vägas ihop och fd maken få någon form av besked om vad som pågår i hans hjärna. De många små hjärninfarkterna har skadat vissa funktioner, nu kan vi förmodligen bara hoppas på att han ska slippa flera sådana, och därmed kanske också slippa försämrat minne…

För ögonblicket har han just diskat frukostdisken medan Agnes suttit här vid datorn. Det team vi varit förr fungerar fortfarande.

Ibland kan Agnes tänka att livet planerar sig självt – mannen hennes är död, om han varit i livet hade inte Agnes lika enkelt kunnat bo mer eller mindre konstant hos fd maken. Även det sorgliga fyller sin plats. Nu är det dags att sluta pladdra, riktigt klar över vad hon skriver är hon inte, men skriva det behövde hon.

20180804_151337.jpg

Den här boken är fylld av den smärta som syns i omslagsbilden. Den gör ont, och den är bra. Ungefär som livet.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett liv

 1. bergalott skriver:

  Har själv den tanken att livet planerar sig självt. Om inte det hänt så skulle det inte ha blivit som det blev. Orsak och verkan utan att vi själva påverkar händelserna

  Men du… om nu terapeuterna kommer hem och kollar hur och vad han behöver, så ska du väl inte städa f-ö-r-e. Tänker du bli oavlönad städ och hushållerska åt det kommunala ansvar som du/ni/vi betalar skatt till? En tanke som slog mig eftersom jag av flera händelser vet hur girigt de ansvariga ser på någons situation innan de ger BESLUT på tillgängliga medel och åtgärder.
  Puss och kram och kärlek genom rymden ❤

  Gilla

 2. livsglimtar skriver:

  Jag tänkte samma tanke som Bergalott, ge sjutton i att städa, du finns väl inte alltid där och hemtjänst är vad han behöver då.
  Den boken ska jag läsa, har kommit in i andra andningen när det gäller att läsa, ett par tusen sidor senaste månaden.
  Ja, skriv, skriv för livet, så tänker jag om skrivandet, alla mår bättre av att skriva, inte behöver varken du eller jag skriva omvälvande saker till andras glädje, livet finns i det lilla eller hur. Det ligger så mycket gemenskap i våra tankar, vår vardag, vår glädje och misslyckanden.
  Så skriv för bövelen 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s