Räkor si och så

Fredag 24 april 2020 – molnigt, sol emellanåt, men inte länge. Har suttit en stund på altanen. Åkte in och tankade bilen, 12.63 kr per liter. Upp 20 öre sedan igår. Bra ändå. Och så köpte jag Coops Béarnaisesås, eftersom den sades vara bäst i test. Kan passa till tjälknölen i morgon. Den sattes in i 70 grader i morse, och ska stå tills innertemperaturen är 65 grader, därefter marinera över natten.

Ikväll räkor, hade tänkt den halva västerbottenpajen, men den klarar sig till söndag.

En död mus i fällan i korgen med kompostpåsen. Kanske den som tittade fram på mig igår kväll, på kanten till diskmaskinen. Nu har jag lagt brädbitar längst upp i förhoppningen att möss ska hejdas. Och laddat fällan vid kompostpåsen med en gammal hasselnöt. Är definitivt inte snäll mot möss inne i huset, inte sedan någon av dem åt sönder hälkappan i en av mina antika snörkängor.

crab cuisine delicious dish

Photo by Terje Sollie on Pexels.com

Har dammsugit och torkat golven i sovrum, kök och hall. Tar kanske resten i morgon. Energinivån är låg. Det är tolv grader ute och runt tjugo inne. Än eldar vi inte, kanske till kvällen.

”Coronalitteratur” pratade någon om på Facebook. Det är nog dylik jag läser, när jag letar bland mina böcker efter en bok jag inte nyligen läst om. Och som är lättläst, trevlig, inte alltför komplicerad, helst på engelska av någon anledning. Det finns en del. Kris = lättsmält litteratur. Skulle inte falla mig in att läsa om Pesten. Räcker med det som händer i verkligheten.

Klippte Jans hår igår, och min lugg. Han blev riktigt snygg, syns bättre nu när han i morse tvättade håret i duschen. Nästan lite imponerad av min händighet med saxen. Noterade också att hans hår blivit tunnare, han har alltid haft ett så tjockt hår. Men än växer det över hela huvudet. Och det gör mitt också, frissan får att göra när vi äntligen kan gå dit igen.

Tjälknölen är klar efter sju timmar, den var liten. Nu marineras den till i morgon. Och som alltid hoppas jag att jag satt termometern rätt, så att den verkligen är färdig.

Eftermiddagens drink är Ferrari Organic, tyvärr inte Brut, som inte fanns i Norrtälje. Duger som bubbel för mig som är fåkunnig. Jan smakade och tyckte det var ”okej”. Hans favorit är annars Periquita Rosé, alkoholfritt.

Det är mulet och lockar inte till utevaro. Molnen blåser över himlen i sammanhängande formationer. På vägen kör en pickup fram och tillbaka, med vattentank, och blöter ner vägen innan saltet kommer på. Kanske slipper min bil bli ännu dammigare härmed.

Jag har sex böcker på gång, tack Ulrica i Frankrike för dina fina bokmärken. Böckerna ligger i köksfönstret och behövs när min läslust är så ofokuserad som nu. Senaste försöket är en McDermid, The Last Temptation. Får se hur länge den räcker. Vid sängen ligger ytterligare fyra-fem. Det där med att ligga i sängen och läsa fungerar dåligt för min del. Jag brukar tro att jag ska läsa, men lägger snabbt ifrån mig boken, släcker lampan och funderar i stället en stund innan jag somnar. Och vaknar vid tre-fyratiden, för att så småningom somna om.

Konstigt att inte ha någonting som måste göras, och ändå inte få någonting gjort, eller ens tycka icke-görandet är skönt. Det här vakuumet har pågått länge nog. Diskhons vask blänker, spisplattornas vridgrunkor är rena, godiset jag köpte på Coop är upphällt i skål och påsen slängd. Sängen bäddad, extrafilten ordentligt hopvikt. Tänkbara musingångar vid den öppna spisen igentejpade – ingen vet om det fungerar, men kanske. Möjligen återstår att ta in pelargonerna, blir det kallt i natt?

Nu har vi ätit färska räkor (som enligt expediten var snabbfrysta och så tinade, vilket gav ett pris om l49 kr/kg jämfört med de som låg bredvid och kostade 300 kr/kg). De vi åt var absolut goda. Tillsammans med varsitt hårdkokt ägg (från morgonens frukostägg som jag glömde på spisen) och rostat bröd. Lite majonnäs. Och fransk bondost. Med Ferrari till var det en utmärkt fredagsmiddag. (Ovan, parenteserna, programmet markerade att jag glömt en parentes efter den första. Storebror Word ser dig.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Räkor si och så

 1. tantenstanttankar skriver:

  Härlig fredagsläsning! Tack för det.

  Gilla

 2. bergalott skriver:

  Hej du Margareta. du är i farten en fredag kväll. då kan jag passa på att tala om att jag precis varit ut med min systerdotter och hennes gubbe och vinkat adjö. Hon har dammsugit och torkat mina golv och han har satt igång Wifee så nu har jag apparaten igång igen efter tisdagens krasch.
  Kram ❤

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  Härligt med den sortens släktingar! Visste inte att något kraschat på tisdagen, bra att du är igång igen! Hoppas kristalliseringen häromsistens var hälsosam – och hoppas att din höft inte gör dig alltför illa… Kramar till dig

  Gilla

 4. Louise Baumgärtner skriver:

  Kramar 🤗❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s