Måndagskväll

Måndag 1 juni 2020 – äldste sonen fyller 56. Molly och jag har handlat, bland annat fyra säckar jord à 50 liter till potatissättande. Men än kan vi vänta lite, det ska visst bli kallt igen. Idag är parasollet välsignat igen, annars finge vi sitta inomhus. Sol och varmt, inga moln, varken Molly eller jag orkar gå någon promenad nu mitt på dagen. Vi väntar till kvällen.

Molly ligger i solen på altanen, och flämtar. Det finns skugga, men hon ligger i solen. Jan är inomhus en stund. Den vätskedrivande tabletten fungerar nästan alltför bra. Hans sommarkläder finns på Djurö… Jag tvättar långa jympabrallor igen.

Molly har kissat ute på gräsmattan och passade på att morsa på två äldre gentlemän som promenerade förbi. De var pratsugna, så vi snackade en stund om den renovering som skett här på gården sedan den nye ägaren kom.

Nyss fick jag en sticka i handen, igår en i en tå. Slitet gammalt virke här på altanen, och jag går barfota. Har nästan lust att gå och bada, men vet att jag kommer av mig när jag är vid sjön. Matjessill, potatis, färsk lök och gräddfil till middag idag. Lättlagat.

Jag lyfter ut humlor som förirrat sig in i huset, och getingar med, även om jag inte gillar de sistnämnda. Vacker mandelblom i min ovårdade ”gräsmatta”, på de stora gräsytorna som hör till gården kör robotklipparna hela tiden. Gränsen mellan det ena och det andra är påtaglig, på min sida står ett räddat stånd av gullvivor, det växer massor av små blå blommor – morfars glasögon? Aklejorna är på gång bortanför klädstrecket, och pionerna i den övervuxna rabatten nedanför köksfönstret. Nedanför det andra köksfönstret växer nässlorna sig frodiga. Potatisplantorna (min pappa skulle ha skrattat åt det ordet) kommer också som de ska, de flesta. Någon ser lite klen ut, men tar sig kanske. Krukor och jord väntar till efter ”järnnätterna” om ungefär en vecka. Kan sörja över att jag aldrig lärde mig mera om odlande av en far som definitivt hade gröna fingrar. Grönare än vi ungar begrep, vi bara åt den absolut läckraste färska potatisen, jordgubbarna, vinbären. Rabarber, tomater? Och vi systrar gnydde när vi skulle rensa. Glad är jag åt att jag fick svampkunskaperna och lusten att plocka svamp med mig hemifrån. Med åren har jag utökat urvalet och lärt mig mera.

Vi har ätit duglig amandine-potatis, med mera. Det var gott. Jan har diskat och jag torkat. Nu läser ha bokgåva från syster och bror, om Gärdet. Hjorthagen och norra Djurgården förr och nu. Han är intresserad. Och jag läser om det behövs. Det är för varmt att sitta på trappen i solen, så vi håller oss inne, alla tre. Han bläddrar i boken, men vet inte var han har glasögonen. Inte jag heller, letandet får vänta till i morgon…

Nu har jag doppat fötterna i Addarn, sjön här. Och det var förvånansvärt varmt. Skyller på att Molly var med – kunde ju inte hoppa i då… Nu god natt, Jan sover eller ligger åtminstone. Jag gör någotdera snart.

 

 

 

 

 

 

 


 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Måndagskväll

  1. Viveka skriver:

    Morfars glasögon? Mormors glasögon sa vi o är det inte Teveronika de heter??

    Gilla

  2. beskrivarblogg skriver:

    Tack Vikan, teveronika är det! Kram på dig

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s