”Janet Leigh sväljer när hon är död”

Söndag 20 februari 2022, ute i sol och blåst. Svårt att se något på skärmen, utom att den är smutsig. Moln, det har regnat i morse. Sitter i sidled på en bänk på Plaza de san Andres, och tror att jag ska skriva. Den vitbeiga katten följer husse, en kille i 13-årsåldern, till affären och stannar utanför när han går in i butiken. När pojken kommer ut är katten borta, men de hittar varandra efter en liten stund.

Vad gör den här pandemin och hoten från Putin med de som är unga nu. De som växer upp när munskydd och sjukdom är vardag. Jag gick och köpte soppåsar i lilla butiken. Sammanhang?

Och vidare hem, fikar nu. Äter en sockerglaserad donut, allt är dränkt i socker. Vet att man odlade sockerrör här förr, är detta orsaken nu?

Läser vidare i Egenmäktigt förfarande om Ester Nilsson och hennes besatta längtan efter Hugo Rask. ”Han rörde vid henne på de rätta sätten. Han visste hur man visar att man vill vara närvarande, men han var frånvarande…” Den boken kan jag inte konsumera på mitt vanliga sätt med lättlästa böcker. Den kräver min uppmärksamhet, min närvaro – och blir därmed plågsam. Den är obarmhärtig både mot Ester och mot Hugo. Författarens analyser är vassa, ibland utspädda eller förstärkta med ord som jag behöver slå upp för att i någon mån förstå. Tar paus.

Noterar att Lena Andersson skriver ”hon” och inte ”jag”. Själv har jag svårt att bestämma mig för vilket perspektiv jag ska använda när jag skriver om Agnes. Lena Anderssons bok om Ester Nilsson är 206 sidor, alltså ganska tunn. Sveas son är på 249 sidor. Ester – 26 rader per sida, 57-60 antal tecken per rad (tror jag).

Hittar på nätet, wrinspo.se. – tack för informationen.

Boksida – antal tecken, ord och sidor

Att säga hur många tecken eller ord det ryms på en sida är inte helt lätt eftersom det hänger mycket på typografin. Dessutom gör det stor skillnad om en sida innehåller dialog eller beskrivningar, är styckeindelad med blankrader, har underrubriker eller bilder. Men för en fullskriven sida i en genomsnittlig vuxenroman kan du utgå från detta:

 • 1 700 tecken
 • 280 ord
 • 30 rader
 • 55 tecken per rad
 •  

Hur många sidor blir din bok?

Med riktlinjerna ovan blir en roman på 70 000 ord 250 boksidor. Ett annat förenklat sätt att räkna ut hur många boksidor ditt manus blir är att ta antalet A4 gånger 2,5. Eller så kan du använda Vulkans verktyg för att räkna ut hur många boksidor olika antal ord blir.

Hur många ord är en A4?

En vanlig A4 motsvarar ungefär 2,5 boksidor och rymmer cirka:

 • 500 ord.
 • 4 500 tecken. 
 • 60 rader.

1000 ord – hur många sidor?

En vanlig A4 rymmer alltså cirka 500 ord, så hur många A4 blir då 1 000 ord, 1 500 ord eller 2 000 ord? Självklart påverkas även det här av hur långa eller korta orden är och, återigen, typografin. Om vi utgår från klassikern Times New Roman 12 punkter med radavstånd 1,5 kan du se det här som riktlinjer:

 • 1 000 ord = 1,5–2 A4
 • 1 500 ord = 2,5–3 A4
 • 2 000 ord = 3–4 A4

Nu har jag torkat ren skärm och klaviatur på datorn, och det märks faktiskt. Har just läst igenom allt jag lade in igår i mappen Agnes, funderingar och småstycken. En hel del matnyttigt som kan komma till användning i boken, om jag bara kan få ordning på alltihop.

Det mesta hämtade jag ur mitt NaNoWriMo-skrivande i november. Behöver göra en tidsaxel – till exempel ange hur gammal Agnes är i del 1 när hon åker till Teneriffa, och hur tid och årstider fortsätter i del 2 och 3. För att hon inte ska bli för gaggig innan böckerna är klara måste hon vara yngre i början än jag hittills angivit – vilket kräver en del korrigeringar.

Behöver också plocka bort sådant som inte hör varken till berättelsen eller beskrivandet (för att använda Stephen King´s vokabulär). Upptäcka alla hål i tänkande och konsekvenser, ta bort sådant som inte hör dit, men som jag kanske gillar (”darlingar”), rensa bort rena felaktigheter (Hitchcock`s miss som hustrun lär ha påpekat – ” Janet Leigh sväljer, när hon är död”, i filmen Psycho.

Omarbetat manus ska vara det ursprungliga minus 10 procent, säger King.

Nu är mitt huvud trött, tror jag går ut en vända igen och bort till Padules för en cortado.

Janet Leigh i Hitchcock´s Psycho 1960

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s