Prepprar inte

Fredag fortfarande. Putin vet var någons farmor bor…

Preppers i Sverige gläds åt sina konserver i skafferiet, åt vedspisen i prepperhus i Norrland, åt vatten från egen brunn. Förstår mig inte på tanken att lite extra mat och eget (kanske ohälsosamt) vatten ska göra skillnad om kriget blir storskaligt – ett ord som döljer fasan. Om kriget kommer – till Sverige.

Själv är jag fortfarande på Teneriffa, har sex veckor till här innan jag planerat att flyga tillbaka.

Ordet flyga skaver förmodligen i preppers öron, de flyger inte. Ens om det är möjligt. Nu är jag kanske taskig i överkant, men det är något med tankarna på att överleva några veckor med en vevradio, och lite torrvaror och konserver, plåster och utgången medicin, som får mig att bli taskig. Får mig att undra hur det står till – vad tror man sig överleva? Hur länge tror någon att en vanlig människas lilla förråd av livsförnödenheter ska förslå? Vem kan köpa och lagra tillräckligt med livsmedel av diverse slag – för att leva hur länge? Och på vilka villkor vad gäller allt utöver mat och överlevnad?

Nej.

Föredrar att tro på oss människor, på att vi inte ger upp. Att vi inte ger upp, no matter what. No te rindas som den i Uruguay födde poeten Mario Benedetti skrev. Hans ord beskrev hans tillvaro som flykting under stor del av livet, men de gäller också idag. Och att ”preppra” är för mig att ge upp, i någon mening som jag inte riktigt kan reda ut. De av mina vänner som är ”preppers” är fortfarande mina vänner – om de så vill. Jag kan bara inte dela deras världsbild. Kan bero på att jag är äldre än de är, att min framtid är kortare. Kanske är det så.

Hur som helst så önskar jag Putin och hans krig dit ”pepparn växer” – utan att därmed önska hans maktanspråk på ännu något olyckligt land.

*Photo by Wallace Chuck on Pexels.com

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prepprar inte

 1. Karin skriver:

  Jag är lite kluven till preppandet. Eller rättare sagt, uppvuxen med det och har kanske lite svårt att släppa känslan att man måste ha potatiskällaren full inför vintern, liksom lingonsylt och äppelmos till gröten. Min mamma gjorde i ordning hundratals burkar på hösten i sin stora konserveringsmaskin.

  Men jag är ju praktiskt taget uppväxt på 1800-talet, med kakelugnar, utedass och vattenhämtning vid brunnen på andra sidan vägen. Nu för tiden tänker jag att det kan vara bra att kunna klara sig några dagar om det skulle hända något med vårt bräckliga samhälle: om elen slås ut, vattenförsörjningen pajar, varuleveranser uteblir … Om alla då måste ha assistans omedelbart blir det svårhanterligt. Ju fler som kan klara sig ett tag, desto bättre, tills elen, vattnet eller varorna återkommer. Men vid långvariga och storskaliga samhällskollapser är det såklart kört, då kommer man inte långt med några vattendunkar, Trangiakök, batterier och havregryn.

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Är också kluven – lever vanligtvis på landet med allt vad det innebär – men har svårt att se hur några dagars vattenförråd och konserver ska kunna göra skillnad om det värsta händer – inser att mitt avfärdande av de som kallas ”preppers” väckt många tankar, också hos mig…

  Gilla

 3. lenaikista skriver:

  Vevradio skaffade vi vid det stora strömavbrottet, när vi upptäckte hur sårbara vi var, vill åtm kunna få lägesinfo o ladda mobilen. Nu har vi även vatten o mat så att vi klarar oss ett litet tag.
  Om däremot det stora kriget/bomben kommer tänker jag nog som (jämnårige?) fastighetsskötaren som visade skyddsrum på TV: Han tänkte sätta på kaffet om det blev allvar…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s