Annorstädes?

24 maj 2023 – jag lever som om jag har ett långt liv framför mig. Liv har jag förhoppningsvis ett tag till, men lång är inte framtiden, vid min ålder.

Gör inget av det jag inom mig vill tro att jag ska, ”någon gång”, ”sedan”, ”inte nu”. Skriver till exempel inte annat än ett kort och ganska trist blogginlägg ibland. Talar om för världen vad jag tänker äta till middag, som om det är intressant för någon annan än möjligen mig.

Läser någon gång en intressant bok, ofta enbart böcker som får tiden att gå. De riktigt dåliga läser jag inte mer än någon sida, sedan läggs de åt sidan. Kanske åker de in på Bokbörsen, kanske hamnar de i bibliotekets omloppshylla.

Löser sudoku i DN, och wordle. Inbillar mig att det hjälper till att hålla hjärnan igång. Just nu kan jag inte promenera som jag vill, mitt vänstra knä bråkar. Och läkartiden i morgon – där jag bland annat ville försöka få en röntgen av knät – ställdes in med kort varsel, idag. Läkare blir också sjuka, tiden flyttades fram en månad. I bästa fall är mitt knä då bättre eller till och med kanske bra.

Städar hyfsat, bäddar, diskar och tvättar, lagar den där maten, handlar, dricker min Dry Martini. Äter frukost varje dag, fikar någon timme senare, med eller utan tilltugg. Bakar inte. Stryker heller inte någon tvätt längre, ruskar ut tvätten innan jag hänger.

Sköter om mina Mårbacka-pelargoner, vattnar dem just nu med äcklig ”nässelsoppa” som lär ska vara bra gödning. Gläds åt julstjärnan som fortfarande är röd och grön och vacker, tack sonhustru för omvårdnad när jag var borta i vintras. I det som en gång var en rabatt slår snart pionknopparna ut, påskliljorna har vissnat och tulpanerna var i år färre än i fjol. Vissnat har också pärlhyacinterna och kungsängsliljan. Korta, efterlängtade, liv.

Gräsmattan utanför ”mitt” hus klipptes idag av förvaltarens dotter, även om jag föredrar att den får växa som den vill. ”Pappa vill att det ska klippas.” Gullvivorna slapp klippning, men alla vackert gula maskrosor är borta, ett tag. Hoppas humlor och bin hittar mat annanstans.

En hare sitter blick stilla utanför köksfönstret, vrider bara en aning på öronen och lägger sig så ner i gräset. Äter kanske, eller bara vilar. Just där är det fortfarande högt, åkgräsklipparen tar sig inte dit. Soptunnorna står i grindhålet och töms (nog) i morgon. Jag borde göra rent i vedspisen om det blir sotning snart, brukar ske ungefär så här dags varje år. Morgondagens projekt. Kanske en vända till sopstationen också, med sådant som inte går att sälja på loppis (om jag nu kommer iväg någon gång).

Lakan som dansar vildsint i vinden och torkar på någon timme. Det är torsdag och jag har inte varit på vårdcentralen som planerat. Målade till och med tånaglarna igår innan jag fick återbudet…

Har gjort rabarbermarmelad (osäker på om syltsockret fått den att tjockna), tog några stjälkar från det obebodda huset vid sjön under min korta promenad idag. Har också stekt fläsktärningar som ska läggas till ugnspannkakan, dagens middag. Smeten står till sig på diskbänken. Känner mig smått nyttig.

Det blir allt molnigare, nu när klockan är halv fyra. Blåser gör det fortfarande. Jag går inomhus.

Läser, och funderar. Åtminstone tror jag att jag funderar. Kollar börsen, bekräftar att jag fått betalt för Bokbörsen-böcker. Diskar, plockar. Har bestämt mig för att inte handla någon mat till pingsthelgen – det jag har i frysen räcker långt. Och jag har havregryn. Saknar ägg dock, Ica har inte haft några på flera veckor. ”Nationell äggbrist” står det på skyltar där äggen brukar vara. Det känns faktiskt konstigt att inte kunna hitta det man tror sig behöva. Får mig att reflektera över alla de som av många anledningar inte kan köpa det de behöver. Här och annorstädes.

Skulle mina barnbarn förstå ett ord som ”annorstädes”?

Tar fram ett bakpapper för formen till ugnspannkakan. Inte långpannan längre. Ska blöta papperet så att det ligger bra när alltihop åker in i ugnen. Har lingonsylt (köpt) som räcker. Dricker inte mjölk till, numera vatten. Hittar en förpackning med tårtbottnar i skafferiet, gåva från Ica för några veckor sedan. Har vispgrädde i kylen, kanske gör jag mig en tårta med rabarber och grädde för att fira pingsten, hänryckningens tid. Om jag blir hänryckt är en annan fråga.

Försökte titta på Drottning Charlotte på Netflix, men tröttnade. Sonen och jag delar på ett konto, nu ska den möjligheten tydligen tas bort. Och då slutar jag med Netflix, sonen får fortsätta på egen hand.

Har diskat mina flip-flops, de ser fräscha ut nu, blev dammiga under promenaden ner till sjön och hem. Ett bra köp, Birkenstock´s, sköna och med lagom höjd under fotvalvet. Tack Helen, för tips.

Börjar se Beautiful Boy på SVTplay – pappan har två frågor: ”Vad gör det (sonens missbruk) med honom” – och – ”vad kan jag göra för att hjälpa honom”. Och där stänger jag av. Kan inte se mera. Vill inte gå dit igen, vill inte känna mig totalt maktlös och inse att kärlek inte räcker.

En bild från mitt sovrum – blomma, tavla, mannen min och diverse…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Annorstädes?

  1. pomonavillage skriver:

    Förstår din frustration med gräsmattan -och annat som du skriver om också! Det där med klippt gräsmatta har man fått tänka om rejält. Jag har inte hunnit rensa ogräs som jag brukar göra och vips har det kommit upp brännässlor som gått i blom. Men när jag skulle rensa bort dem under buskarna surrade det ivrigt av arbetande humlor så nässlorna fick stå kvar ett tag till!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s