Nattliga tankar

Tre minuter efter midnatt sover jag fortfarande inte. Har läst ut en dåligt korrekturläst och därtill dåligt översatt bok av Sheila O´Flanagan, ”Den perfekte mannen” – trist när formen överskuggar innehållet.

Jag är seg, det är tomt i sängen bredvid mig. Du har lämnat en hel del spår efter dig: hemkokt kola i kylen, din hallonmarmelad, stark ost och vitt vin. Du glömde ta med dig de tomma marmeladburkarna du ville ha, och låset till släpet låg kvar på grindstolpen… Jag kan härmed anta att du kommer tillbaka.

Jag tänkte tidigare i kväll att det är konstigt att jag vet så lite om min farmor och farfar. Att de var norrlänningar vet jag, från Holmsund, och farfar hade en bror (?) som hette Ossian och som brukade skicka hårt tunnbröd till jul. Om han hade flera syskon visste jag inte förrän jag hittade hans ansedel.

Farmor hade en ogift syster som var överstäderska på hotell i Stockholm och dog på 60-talet. Pappa och hans fyra bröder fick då ärva 502 kronor och 61 öre var, enligt advokatens bouppteckningspapper. Där framgår också att denna Hilda Elisabeth vid sin död hade tre bröder, varav en avliden, och en syster, min farmor. Den döde brodern har ett efternamn som tydligen är taget efter ett gammalt släktnamn (enligt ansedeln nedan) och inte är detsamma som min då också döda farmors flicknamn. Handlingarna hittade jag häromdagen i ”efterlämnade papper”.

Och vad var det som gjorde att alla fem sönerna, min pappa och hans bröder, hade förnamn som var tämligen prosaiska, Hilmer, Henning, Helge, Holger och John (tog namnen som började på H slut)? – men två av deras andranamn var desto mera imponerande/majestätiska: Napoleon och Alexis. En bror hade extranamnen Karl Hellevi (?), en rätt och slätt Klas och vad den yngste hade som ytterligare namn vet jag inte. Farmor som vi kände henne hette Olga, men var döpt till Olivia – det visste vi inte då. Farfar dog när jag var fyra år, och jag minns honom inte.

Jag hittar både farmor och farfar på nätet i form av sk ansedlar, och där får jag veta mera om dem än någonsin från mina föräldrar. Eller så lyssnade jag inte så noga på den tiden. Jag ser att min pappa var 6 år när familjen flyttade från Holmsund till Västrum 1917. Jag tror att det var där han hade sin tama kaja, och red på en stut, och plockade murklor som såldes till herrskapen. Och räddade lillebror Holger från att drunkna när han ramlat i från en brygga.

Så här kan funderingarna mina gå när klockan är över 1 på natten och det är svart ute, bara lampan på den sneda stolpen vid bron lyser. Det regnar lätt, syrenhäckens blad glänser i det svaga ljuset. Vinden vilar. Jag ska sova nu.

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nattliga tankar

 1. Eva skriver:

  Fint att läsa.
  Det du skriver om Syrenhäckens blad som glänser ger mig en känsla av att kunna se bilden.

  Jag läste noga din beskrivning av de släktingar som hette så´na namn som jag både känner från mina förfäder, men också ler åt.

  Tack för din blogg. Visste inte att du hade den.

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Rolf har början på släktforskning. Han kanske har kommit längre nu än när jag sist pratade med honom (3-4 år sedan). Intressant!

  • beskrivarblogg skriver:

   Visst vore det väl kul att veta lite mera – på farfars ansedel finns hans farmor med, Maria Margareta Fällman för 1831, död 1913. Etc. Kolla med Rolf vid tillfälle. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s