Desorienterad

Hemma efter två veckor på Cypern tillsammans med min syster försöker jag hitta mig. Jag känns frånvarande, är som någon annanstans fortfarande efter nästan en vecka i Sverige.

I lördags åkte jag och min älskade upp till vänner i Kopparberg för årlig krabbfest. På vägen mellan Sala och Norberg ligger Örbäck, och där finns två öde förfallna hus bredvid varandra längs vägen. De husen har jag fantiserat om varje gång jag åkt förbi, och undrat över vilka som levde där och varför husen står tomma, det ena uppenbart ofärdigt.

Nu vet jag.

I måndags var jag nämligen på mitt förträffliga bibliotek i Norrtälje, och hittade ”Svenska ödehus 2” av Sven Olov Karlsson, bördig ifrån Västmanland och författare till ytterligare en bok om ödehus och till ”Italienaren”. Något fick mig att låna boken, och jag läste.

 

I det här förfallna huset, där dörren i lördags stod öppen med en stol mitt i ingången, bodde en gång Nordenborgs. Sven Olov Karlsson berättar om bröderna Lennart och Arne, och deras sorgliga liv i huset och i trakten. Två människor som inte riktigt passade in i det vi kallar normalt liv, men som tog hand om varandra så gott de kunde. Läs boken – här finns många ödehus och historier om de människor som en gång fyllde husen med liv.

Nu vet ni också.

Minsann tycker att hon ska ligga på klaviaturen när jag skriver. Det underlättar inte.

Hon gör utforskande utflykter utanför huset utan tillsyn, trivs tydligen gott under verandan som är under ombyggnad. Koltrastar lockar henne till ögonblicklig total stillhet och koncentration, så satsar hon, hoppar och de flyger. Prasslande löv, den lilla nykapade vedhögen, komposten, jordsäckar – allt är värt närmare undersökning. Hon kommer tillbaka in när jag ropar – det tycker jag är duktigt av en liten katt som väl skulle kunna villa bort sig på en tomt med hagar och häckar och träd och stall och ladugård i närheten!

Pelargonerna är intagna, vissna blommor och blad bortplockade. Än blommar några vackert och får fortsätta med det i fönstren inomhus. Jag kan aldrig bestämma mig för om de ska klippas ner nu på hösten, eller om det ska göras på våren. De får nog vara som de är till i vår när jag planterar om dem.

Träden är nästan utan löv nu. Jag eldar i vedspisen i köket och har tagit fram mosters gamla vackra hemstickade tjocka täcken som överkast och extra värme i sängen. När jag tittar närmare på dem (de har legat undanpackade flera år) inser jag att de knappast är använda. De ingick förmodligen i hennes brudkista, och hon nändes inte slita på dem. Jag blir lite ledsen när jag tänker på hur hon sparade mycket som var vackert, utan att själv använda det och glädjas åt det. Hoppas hon i alla fall var glad över att hon visste att täckena fanns där, vackert stickade i stora rutor i blankt grönt tyg.

Tvätten fladdrar i vinden och solen. All ved är kapad, men ska klyvas. Någon dag, kanske idag. Jag tar det lugnt och låter min själ komma ikapp med kroppen – de två är inte riktigt synkroniserade ännu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Desorienterad

  1. Karin skriver:

    Välkommen åter-kram! Klokt av dig att använda de fina täckena. Tänk allt vacker som legat undanstoppat och i värsta fall bara blivit blivit till glädje för möss, mal och pälsängrar.

    • beskrivarblogg skriver:

      Tack för kramen – täckena är vackra och jag gläds åt att ha kommit mig för att använda dem! De har varit ordentligt inpackade så pälsänger och annat elände har inte kommit åt dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s