Svirra eller ryttla

Syrrans torkställning har varit i flitigt bruk här i köket, nu hänger där handdukar och servietter och trosor. Ute fladdrar lakan och örngott. Varifrån kommer ett så konstigt ord för kuddfodral? Google. Hos reklambyrån (?) åkestam.holst hittar jag följande:

Örngott har egentligen två betydelser, dels betyder det just det man kan tro, godsaker för örnar som råttor, fiskbitar och annat som de små fågelfäna stoppar i sig.

Det örngott man trär över en kudde är dock av annat slag. Örn är här en kortform för öron, och gott kommer av ett verb gäta som inte används längre men som betydde ‘få, få tag i’.

Det är nära släkt med gitta ‘förmå’, ‘orka’ och med engelskans get. Men detta gäta kan också betyda ‘vara till nöjes’, behaga’. Något som man fått tag i är en ju ofta till behag, och ‘behag’ är vad det gamla ordet gat eller gåt betyder. Ett örngott är alltså något som är behagligt för öronen.

En språkhistoriskt mer riktig stavning vore örngåt eller örngått. Men eftersom ordet gat (gåt, gått) kom att falla ur bruk i språket tycks man ha uppfattat örngott som något gott, av god. Innebörden blev ju hur som helst densamma: något som det är skönt att lägga örat mot.

Nu är det ju inte bara själva kuddvaret som är gott att lägga under örat, och tidigare avsåg örngottet inte bara överdraget utan hela huvudkudden.

Så nu vet ni det.

Tackar och bugar. Jag tycker detta verkar vara en rimlig förklaring till ett ord som annars är ganska obegripligt! På köpet fick jag flera gratis ord.

Just nu inser jag att det inte är fel med dusch och hårtvätt. Rent hår är bättre än annat, även om det är oklippt.  Ren och fräsch är jag nu. Minsann utforskar den gamla fallfärdiga kvarn-/sågruinen, kommer fram när jag ropar men försvinner in igen. Hoppas hon vet vad hon gör.

Jag har säkerhetskopierat igen, glömmer lätt bort det. Idag är det svårt att få ihop några ord att novemberskriva.

Jag har just varit ute och skramlat hem Minsann. Det innebär att jag tar påsen med torrfoder och ruskar den samtidigt som jag ropar på henne. Efter en liten stund kommer hon ofelbart och belönas med ett par torra små saker. Det börjar mörkna och jag vill ha henne inne, inte krypandes omkring i något som för länge sedan var en fungerande kombination av kvarn och såg. Med å under, där strömstaren fiskar mask från sin sten.

”Fiska mask”, vanligen brukar masken fungera som bete för fisk – här är fiskaren en fågel och masken hans ”fisk”.

Påminner mig om min kungsfiskar-haiku, bland anteckningarna från Cypern. Där såg jag nämligen denna lilla fågel för första gången i verkligheten!

Kungsfiskaren

liten, turkos, guldmagad

svirrar över vattnet.

 

Finns ordet svirra? Googla. Här är ett resultat som t o m har kungsfiskaren med, på slutet:

[SVIRRA.v 1.b]

b) i p. pr. i mer l. mindre adjektivisk anv., i utvidgad anv., särsk. om ljud l. läte. Cicaden . . en flygande insekt, som . . i hettan gifver ifrån sig ett svirrande ljud. JOHANSSON HomIl. Uppl. 38 (1848 ). Gräshoppa . . Båda könen åstadkomma ett svirrande ljud medelst bakbenens gnidning mot täckvingarne. THOMSONInsect. 104 (1862 ). Snart ropade alla de vilsna ute från segelleden, först en ångare längst ute . . sist en skarp och svirrande ton, och det var inne från skären. LUNDHLifvSag. 10 (1909 ). I . . strandkanten fick vi plötsligt på nytt syn på . . kungsfiskaren, som i sin karakteristiskt svirrande flykt försvann över vattnet. NatÖstergötl.245 (1949 ).

Hämtat från SAOB, så det måste ju vara sant. Jag kunde ha valt ordet ryttla i stället för svirra, men tycker att det senare är vackrare av någon anledning.

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svirra eller ryttla

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Jag tror du har en inbyggd dator i ditt huvud som kan alla dessa märkliga ord! Jo, för du kan dem ju, även om du kolla på google ”för säkerhets skull”. Och, ja, du, den där kungsfiskaren var fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s