Torsdag före stormen?

Torsdag, i Stockholm, åker båt till Helsingfors i morgon kväll. Det lär blåsa, och kanske snöa. Vi får se. Idag tvättar jag täcken, lakan och överkast – Minsann trodde att sonens stora säng var hennes kattlåda. Tur att jag inte behövde tvätta alltihop i min lilla maskin och sedan försöka få det att torka i köket!

Just nu sover hon i den sköna öronlappsfåtöljen där mannen min brukar sitta. Han sitter på en stol vid bordet i stället. Det är tröttsamt spännande att vara i storstaden, det låter hela tiden och när hon tittar ut genom de franska fönstren i vardagsrummet rusar bilar förbi därnere på gatan. Och tunnelbana mitt emot huset. Vad är alltihop som rör sig och blinkar och lyser? Skillnaden är stor jämfört med hennes vanliga vardag på landet. Det tycker hennes matte också.

Ett par dagar kan det vara skönt att slippa elda i vedspisen och varje morgon tvätta sina sotiga fingrar före frukost. Det kan vara roligt att se folk och gå runt på julmarknad i den finska huvudstaden, äta de där små stekta fiskarna som jag aldrig kommer ihåg namnet på, fika på Fazers med någon smarrig räkmacka t ex. Kanske dra ett varv på Stockmanns stora varuhus och titta in på deras delikatessavdelning. Bara titta. Mat är alltid intressant att se och jämföra länder emellan, också när det är så lite emellan som när det gäller Sverige och Finland.

Kungen far runt i spalterna igen, hans fd vän lär ha skrivit en inlaga i DN – och experter dömer ut mannens trovärdighet som absolut icke existerande. Pensionera kungen, det verkar som om han har gjort sitt. Hur låter hans valspråk? ”För Sverige i tiden”. Och nog är han ”i tiden” – beter sig som en alldeles vanlig drullig svensk karl med för mycket pengar och för mycket tro på sin egen suveränitet. Att han trillat i fel säng är en sak, men att han ljuger är inte OK. Inte att hans sk vänner tror att de måste ljuga för hans skull heller. Det är heller inte OK att han är tyst, hur många blad han och hans drottning än må ha vänt. Ett trist kapitel i kungariket Sverige.

Slussen är ett annat trist kapitel. Stadshuset vill uppenbarligen driva igenom ett ogenomtänkt förslag som kommer att kosta miljarder. Sent har många protesterare vaknat, och hittills verkar det inte som om politikerna tar något intryck av andra argument än de egna. Kommunalt självstyre är väl bra, ofta – men ibland blir det fel. När jag passerade Bromma flygplats idag, och det nya butikscentrum som ligger där, så ser jag att området numera heter ”Bromma Blocks”. Är det svenska eller engelska eller varken eller?

Grattis dock till Alshammar som fick Svenskans Bragdguld i förrgår! Hon är ett fenomen i absolut särklass.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s